Christmas is always sooner than you think

Voor plakkers als ik was er in Paradiso na de kleine uitgevers beurs geen uitgebreid cooling-down-moment aan de bar mogelijk, dus met de lieve familie en vrienden die ineens langs gekomen waren, moest het napraten ergens anders gebeuren. Verzeild in een of andere ooit literaire, maar nu ranzige kroeg aan het Leidseplein, namen we plaats aan een tafel waar een Chinese toerist een bord met afgekloven kippenbotjes had achtergelaten.

Het zicht op de Stadsschouwburg werd verhinderd door een ijsbaan. Schaatsen krasten regelmatige, kleine rondes. Er klonk een soort gong, het begin van een beroemd kerstnummer door verzamelde artiesten in de jaren tachtig. It’s christmas time.
Van Sint en Piet was inderdaad geen spoor meer te bekennen. Zaterdagmiddag liep ik langs een snackbar, net voor pakjesavond, en toen was het eigenlijk al gedaan. Binnen keek een hevig zwetende kale Sint wat wazig naar een baard op een tafel naast hem. Hij waande zich onbespied en wapperde wat met zijn tabberd. Terwijl hij zijn mijter op de grond liet vallen, trok hij puffend een frikandel uit de muur.

 

 

 

Gelukkig had ik vorige week nog net op tijd een bezoekje gebracht aan de Bijenkorf. Zo hoort dat in de eerste week van december, even zwarte pieten kijken. Een verdieping lager stond aan de overkant een jongetje met zijn moeder. Zij weet dat dit fascinerend is. De jongen keek met open mond. Mijn broer en ik deden later thuis het klimgebaar elkaar nog eens voor. Luchtklimmen, een makkie, als je het maar langzaam doet. Daarbij, wij hebben het al zo vaak gezien, we weten nu echt wel hoe het moet – die stilzwijgende pieten kruipen al decennia lang elk jaar aan een touw door de Bijenkorfhemel. Hoeveel kinderlevens zouden ze al doorgeklommen zijn?

In Reijnders knipperde gekleurde verlichting in plastic dennenbomen en marcheerden Franse en Italiaanse vakantiegangers af en aan naar een glazen bak waar overvloedige sigarettenrook uit kwam.
Het was tijd om op te stappen. So this is christmas schalde uit de luidsprekers bij de ijsbaan. Vlug maakten we onze fietsen los.