Salaam aleikum

Een verslag van het Internationale Literatuurfestival in Berlijn, 2011.

De korte verhalen-schrijver Louis de Bernières had er zin in dinsdagavond op het Internationales Literatur Festival in Berlijn. Relaxed, hand in de zak, las hij in de zijzaal van het Haus der Berliner Festspiele voor uit zijn werk en ging in op zijn leven op het Engelse platteland.

Even ervoor vertelde in de grote zaal Gary Shteyngart over zijn bestseller Super Sad True Love Story, die helemaal niet zo ‘sad’ is als de titel zegt. Verder sprak hij over zijn iPhone-, en Facebook-verslaving, wat direct naar alle middelen daartoe deed verlangen. Er werd flink gegniffeld in de zaal toen de Amerikaanse succesauteur aan het woord was.

Echt de lachers op de hand had Kader Abdolah die – bijna direct door van zijn staatsbezoek aan China – op de bovenverdieping naast de Festspieletrap in clownesk Engels een voordracht hield over hoe hij in Nederland schrijver is geworden. De aanwezigen knikten begrijpend en volgden alles vol goedgemutste herkenning: welkom, broer van Borat!
Eindeloos bedragen en namen van wereldsteden opsommend om aan te geven wat Iraanse vluchtelingen met smokkelaars regelden, zat de stemming er meteen goed in.
“En als… en als… als je geen geld had… dan werd je naar Nederland gebracht”, grapte de schrijver van het nationale boekenweekgeschenk 2011.
Woeha! Hij vertelde het als was het een heerlijk avontuur. En zo stond de arme sloeber Abdolah jaren geleden, uiteraard op een regenachtige dag, jazeker, in… Amsterdam.
En waar wilde hij heen? Naar de Amsterdamse walletjes!
Bij het zien van de grote roodbelichte internationale hoerenschare besloot hij dat hij wilde schrijven, in het Nederlands. Nou is dat heel normaal dat je dat op zo’n moment denkt, want het stikt van de schrijvers op de Wallen, ze krabbelen van alles neer op allerlei obscure websites, maar goed – verder over Abdolah. Hij reisde direct door op de wind naar een tapijtenwinkel, ook ergens op de walletjes (aldus Abdolah) alwaar hij vriendelijk zijn huisgroet bromde: Salaam Aleikum! Daarna heeft hij nog twee keer Nederland uit willen vluchten met twee keer een nep-paspoort (en een nepsnor), maar hij kwam niet meer weg.