In de tussentijd

In de aanloop naar de Boekenweek gaven diverse uitgeverijen vandaag een vooruitblik op het komend seizoen. Tevens presenteerde de CPNB op feestelijke wijze het boekenweekgeschenk, het boekenweekessay en allerlei activiteiten voor de Boekenweek, die dit jaar plaatsvindt van 16 tot en met 24 maart.
De presentatie in het Theater van ’t Woord (waarom die apostrof-t denk ik dan, maar dat terzijde) werd gehouden in de OBA in Amsterdam. Nadat Nelleke Noordervliet (schrijfster van het Boekenweekessay), Wim Pijbes (‘Het Rijksmuseum lift graag mee op de Boekenweek’) en een enthousiaste CPBN-directeur Eppo van Nispen (‘tot Sevenaer, want onze tak van de familie kwam daar uit, we hebben er nu nog een kasteel’ etc.) op het podium waren verschenen, sloot Kees van Kooten de bijeenkomst af.

aanloop naar de boekenweek
Nelleke Noordervliet en Wim Pijbes vertellen Daphne Bunskoek honderduit over het boekenweekthema ‘Gouden tijden, zwarte bladzijden’.

Geen fantasie
De verrekijker is de titel van het boekenweekgeschenk dat dit jaar van de hand van Kees van Kooten is. In het mooie verhaal (ik ben al een heel eind!) gaat hij op zoek naar de redenen en oorsprong van een brief die hij vond achterin een fotoalbum van zijn vader.’Alles is waar wat in De verrekijker staat, ik heb geen fantasie’, merkt de schrijver om te beginnen op. Vervolgens legt hij een krantenknipsel op een mini-overheadprojector die hij speciaal voor de gelegenheid heeft meegenomen. Het artikel gaat over snelle bezorging van boeken, een idee van de directeur van de Selexyzboekhandels. Hij vindt dat boeken in een uur bezorgd moeten kunnen worden. Net als een pizza. Of dat echt moet, betwijfelt Van Kooten. Een medisch vakboek, vooruit, verzucht hij, want stel je voor, als zich een crisissituatie voordoet, Jansen Steur is bezig, het schedeldak ligt er al af en dan… waar is de hypofyse? Oeps, snel even opzoeken! Maar waarom, vraagt de auteur van het boekenweekgeschenk 2013 zich hardop in de bieb af, zou je een literair boek binnen een uur in huis willen hebben? En dan daarbij, wat dat niet voor de situatie in het verkeer zal betekenen, nog meer brommertjes onderweg, je ziet ze al gaan, even vlug overal tussendoor, en over de stoep natuurlijk. De koerier zal zich uiteraard wel verontschuldigen als hij haastig passeert: Moet snel, is literatuur man! 

Het boekenweekgeschenk 2013

Voorpret
Wat is er mis met wachten. Dat is de boodschap van Van Kootens korte lezing bij de presentatie van het Boekenweekgeschenk. Wachten is voorpret. De tussentijd is ook wat waard. In de tussentijd kun je ergens naar uitkijken. Je komt uit school en vraagt: zijn de vakantiefoto’s al klaar? Nog niet! Hm. Morgen dan! Misschien. Met een tikkeltje gebogen hoofd gebaart Van Kooten iets in de lucht, een berustend we-zullen-wel-zien-zwaaitje, kort en hoopvol.
En toch, onbewust ga je mee in dat denken, geeft de inmiddels 71-jarige schrijver toe. Dat alles snel en digitaal moet, zoiets. Je moet toch met je tijd meegaan? Om te maskeren dat hij niet achter alle nieuwe en nieuwere ontwikkelingen aanholt, ‘bedient’ hij zijn twaalf jaar oude Nokia zo nu en dan met moderne handbewegingen. Tikkend met zijn vingers en schuivend met zijn duim doet hij het even voor.
“Wat we vandaag bepleiten is de liefde voor het gebonden papieren boek”, benadrukt Van Kooten ten slotte en dankbaar roept hij boekontwerper en biljartvriend Willem Morelis naar voren die iets bijzonders heeft gemaakt van het geschenk van 2013. Als eerbetoon aan het leven van de vader van de schrijver, die vertegenwoordiger was in agenda’s, bedacht Morelis een ‘literagenda’ die bovenaan de pagina’s meeloopt. Zo is iedere lezer het hele jaar op de hoogte van de vele boekenactiviteiten in het land. Oftewel, een boek met een handige applicatie. Het duurt echter nog tot de Boekenweek voor dat nieuwtje verkrijgbaar is. Nog even voorpret dus.