Als muziek in de oren

lente in amsterdam

Waarom was dat eigenlijk, dat de metereologische lente met zo veel bombarie werd aangekondigd? Ik bedoel, daar zat ik dan, ergens begin februari, met mijn voorjaarsstemming. Ik trok erop uit, genoot van de zon, fotografeerde ’s avonds roze lenteluchten. Ik was er helemaal klaar voor, oui, mesdames et messieurs: kom maar op met die lente! Willkommen, bienvenue, welcome.
Ondertussen werd het kouder en kouder, gingen buren en vrienden op wintersport en was het duidelijk dat we met z’n allen ‘profiteerden’ van een bonuswinter. Compleet met van die overijverige wolken die van tijd tot tijd venijnige sneeuwbuitjes over de stad heen stortten. En dat op dagen waarvan ik bijna zeker dacht te weten dat ik andere jaren al zonder jas liep. Al lang!

Maar gelukkig zijn er de vogels. In de vroege morgen hoorde ik een paar dagen geleden tussen al het gedoe, gehoereer, geklap met deuren en reutelende brommermotoren ook nog iets anders buiten: een merel. Ergens op een hoog punt, daar zat hij. Te zingen. Het zijn van die momenten dat ik mezelf ervan verdenk helemaal geen stadsmens te zijn.

Het moment hield aan dit keer: overdag hoorde ik meesjes kwetteren. In het IJ zwommen futen, zij aan zij, alsof er een danskampioenschap voor watervogels aangekondigd was en er flink geoefend moest worden.

Er was ook iets met de meeuwen. Met die kleintjes, die altijd op de rand van de aanbouw van de Oude Kerk zitten, aan de overkant. Ik zie ze altijd als ik in de keuken zit. Ze zien mij ook, want ik weet zeker dat ze, draaiend met hun kopjes, proberen naar binnen te kijken. Kokmeeuwen. Ze zien er deze dagen anders uit, dacht ik, die draaiende kopjes.
Ik heb het maar eens even opgezocht, en las op wikipedia dat het, yes, door het seizoen komt: ‘Tussen winter en zomer bezitten ze een overgangskleed met een “koptelefoontje” of een “schimmelkop”, naargelang het individu.’

Schimmelkop is naar mijn idee een soort scheldwoord. Maar een meeuw met in de lente een koptelefoontje… dat klinkt toch als muziek in de oren?!