Onverwachte voorbijganger

Met dit verhaal loop ik al een paar dagen rond. Het is een raar-maar-waar-verhaal en bestaat eigenlijk uit slechts een paar woorden.

Behalve de woorden hierboven en de woorden na de nu volgende zin, is het dit:
Er zat een fitis in de bloembak.

FitisDe buurman tegenover, op één hoog, heeft een paar vergeten bloembakken aan zijn vensterbank hangen. Het is winters weer en er zit amper iets in, behalve een klont zwarte aarde en wat planten die zich dood houden.
Vanaf de entresol kan ik door de hoge ramen precies in die bakken kijken. Niet dat ik dat vaak doe, het ziet er verwaarloosd uit, maar ineens, in de stilte van de zondagmorgen bewoog er iets. Te zien vanuit een ooghoek: iets in de bloembak. Geen muis, maar het was wel ongeveer zo klein. Het scharrelde.

En toen was het dus dat vogeltje. Gedetermineerd was hij snel genoeg, jawel: te herkennen aan zijn afmeting, groene verenpak en zijn oh oh oogstreepje!

Een andere vogel voor het huis dan een meeuw of een duif was al geweldig, maar dan ook nog eentje die van zo ver kwam. De fitis overwintert in Afrika, ten zuiden van de Sahara!

Wat een verrassing. Midden in Amsterdam. Midden in de warme buurt, meldde zich in de ijskoude lente een trekvogel. En dat terwijl er net in de krant stond dat de komst van de trekvogels verlaat is, nou, nou… Toch maar liever uit het raam kijken! Het beestje fladderde de geveltuin in, wat ik jammer vond, want zo pal onder het raam kon ik hem niet zien. Vervolgens vloog hij weer terug naar de bloembakken en rommelde nog wat verder.

De oude man in het kantoortje-zonder-computer-maar-met-kassa-plus-rol maakte zich op voor weer een dag verhuur van peeskamers. Hij bevond zich precies onder het, zeker voor dit deel van Amsterdam, wonderlijke verschijnsel. Hij had echter niets in de gaten. Zoals altijd staarde hij een beetje voor zich uit. Het was nog vroeg. Er waren nog geen hoeren, nog geen hoerenlopers. De vogel ging zijn gang tussen een paar vermolmde staakjes in de bloembak. Alles was rustig. Alleen de opwinding in het huisje De liefde Bovenal was groot.
Fitis in de bloembak!

Krijg nou de fitis!!!
Fitis in de bloembak!
FITIS in de bloembak!!!