De kunst van het wachten

Deze slideshow vereist JavaScript.

Dat Berlijn als een magneet op kunstenaars werkt, was al bekend. Maar dat kunstenaars ook graag in de rij staan, dat levert een mooi beeld op. Een kunstactie zou je het ook kunnen noemen, alsof ze het met z’n allen afgesproken hadden. Maar zo was het niet, vrijdag voor de Deutsche Bank op de Unter den Linden.

Ik heb de gelegenheid te baat genomen en een performance uitgevoerd: een wandeling langs een kilometer lange rij wachtenden die allemaal hun eigen artistieke pakket, meestal een of meer in lakens en/of bubbeltjesplastic verpakte schilderijen, met zich meedroegen.

MACHT KUNST zo klonk de oproep van de Deutsche Bank aan kunstenaars die mee wilden doen aan een tentoonstelling in de nieuw te openen Kunsthalle op de plek waar eerst het Deutsche Guggenheim-museum gevestigd was. Waarom dat prestigieuze en populaire Guggenheim beneden in het bankgebouw weg moest, is niet helemaal duidelijk, maar het lijkt erop dat ze bij de Deutsche Bank dachten het wel zelf te kunnen als het om kunst gaat.
In ieder geval heeft de grote bank een goede start, met een gigantisch aanbod aan exposanten. En deze exposanten zien zichzelf niet alleen als mogelijke deelnemers aan een tentoonstelling: ook zijn het mogelijke winnaars. Kunst als wedstrijd! Jawohl, jeder Künstler kann ein Gewinner sein. Nog een paar dagen en dan wordt bekend wie een jaar lang de maandelijkse toelage van 500 euro in de wacht sleept. En zo presenteert de bank een sluwe versie van Deutschlands Next Top Model, maar dan voor kunstenaars. Jan und alleman is straks welkom om de ‘Open House’-expo te bezichtigen en een publieksjury te vormen.
Eerst wordt dit weekeinde de boel opgehangen, hele wanden vol, zes meter hoog, volgens de ‘Petersburger Hängung’. Mijn kunstwerk is in ieder geval al af. Het was tijdelijk en de titel is: Germany’s Next Top Artist.