Boltanski in Berlijn

boltanski in berlijn
Deze foto van Christian Boltanski is gemaakt door de huisfotografe van Mixed Media Soup!
En, even ter info, Boltanski rookt hier een electrische sigaret. Erg lekker naar het schijnt: goede vrienden bood hij het ding aan om even te proberen.
Foto: Ilona Verhoeven ©

Zichtbaar blij op de opening van zijn tentoonstelling in een spiksplinternieuwe galerie Kewenig in Berlijn, poseert Christian Boltanski voor een van zijn kunstwerken.

Bij Kewenig, een galerie die na 25 jaar in het Ruhrgebied een schitterend en onlangs gerenoveerd paleis uit 1688 in Berlijn betrekt, is een aantal monumentale werken van de Franse kunstenaar te bekijken. Met elkaar biedt het een compact Boltanski-retrospectief waarbij duidelijk wordt dat zijn werk niet alleen gaat om herdenken of om slachtoffers van de tweede wereldoorlog, maar ook vragen stelt bij universele vragen over het leven zelf en de mens op zich.

‘Grosse Hamburgerstrasse’ heet de expositie van de kunstenaar die bekend staat om zijn mysterieuze kunstinstallaties waarvan vaak sterk uitvergrote, en dus vage en korrelige, zwart-wit foto’s de basis vormen. De titel van de show bij galerie Kewenig verwijst naar de gelijknamige straat in Berlijn. Om precies te zijn gaat het over een ‘gat’ in de huizenrij: er ontbreekt namelijk een heel pand, want verwoest in 1943.

grosse hamburgerstrasse

Al eerder maakte de Boltanski in de straat plaquettes met persoonlijke gegevens van de mensen die er hebben gewoond. Bij zijn onderzoek naar ‘the missing house’ vond hij een foto die de inspiratiebron werd voor diverse volgende werken.

www.kewenig.com