Overzees / Overseas

Perronhuisje thuisbasis voor de reizende mens

Met het kunstproject Overzees / Overseas (1 t/m 15 augustus 2014) presenteert Ilona Verhoeven in Museum Perron Oost een associatief spel met tijd en ruimte. Wat is het toch, dat mensen altijd op reis gaan, willen vertrekken, zelfs emigreren – dat verlangen naar ergens anders, altijd maar weer? Het zijn enkele vragen die zij zich stelt voor het project Overzees / Overseas wanneer ze in augustus als artist in residence verblijft in en om het perronhuisje aan de Cruquiusweg in Amsterdam, de thuisbasis van Museum Perron Oost. Op zondag 10 augustus tussen 15.00 en 18.30 uur is daar een speciale openstelling.

overseas1

In de loop van de weken ontstaat ter plekke een installatie die een weerslag vormt van onder andere een aantal omzwervingen door de omgeving. Aan de hand van, al dan niet gevonden, foto’s, teksten, collages en ander materiaal onderzoekt Ilona Verhoeven het idee van een ‘verlangen naar de overkant’. Centraal staat het karakter van het Oostelijk Havengebied met de weidse uitzichten en het water. Ook de geschiedens van het haventerrein is een inspiratiebron; vele decennia geleden reisden vanaf hier emigranten naar andere continenten.

travelling
Travelling through invisible cities, collage, 2014 (c) Ilona Verhoeven

 

Verhoeven staat stil bij het menselijk verlangen van willen vertrekken en het reikhalzen naar nieuwe werelden. De reizende mens, het in beweging zijn, stoppunten, perspectiefwisselingen en eindeloosheid zijn enkele thema’s die zij in haar, soms ook persoonlijk getinte, werk voor het voetlicht brengt – tenminste, als ze zelf niet onderweg is naar ergens anders.
Uitnodiging
Op zondag 10 augustus tussen 15.00 en 18.30 uur is er een (tussentijdse) speciale openstelling en presentatie van het werk dat ter plekke gemaakt wordt. U bent van harte uitgenodigd dan langs te komen voor een hapje en een drankje en natuurlijk om het werk te komen bekijken. Locatie: Museum Perron Oost, Cruquiusweg 11 Amsterdam.
Tijdens het Festival Perron Oost presenteert Ilona Verhoeven bovendien een foto-serie naar aanleiding van Overzees / Overseas op 6 september 2014 om 20.30 uur.