Wandelen in lijnen (in Berlijn)

Ben nog steeds helemaal zen! Meegedaan met een performance van Hamish Fulton: Walking East – Walking West in Berlin. De ‘group walk’ was een van de hoogtepunten van de Berlin Art Week 2014.
Het was niet bepaald een marathon, want het ging voetje voor voetje, met 1,6 meter per minuut. Super slow art… Hamish liep zelf voorop. Hieronder wat foto’s van deze wandeling als kunstwerk, waarbij een grote groep lopers in twee lijnen naar elkaar toe bewogen. Het leuke was dat iedere deelnemer aan dit kunstwerk kijker en maker tegelijk was.
En. De wereld is veranderd. De volgende keer als ik onderweg ben en net voorbij de Brandenburger Poort door de Strasse der 17. Juni kom, dan is dat ‘de plek’. Daar is, in een min of meer ‘meditatieve toestand’, in september 2014 een groep mensen langzaam in elkaars richting gewandeld – van Oost naar West en van West naar Oost. Misschien toevallig, misschien niet toevallig, was het 25 jaar nadat de muur viel… dat Oost en West weer samenkwamen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

En hier nog een filmpje waarin Hamish Fulton vertelt over het idee van de wandeling en de ‘kunst van het wandelen’. Inspirerend!