Een weekendje kunst

Verslag van een weekend, over het Gallery Weekend Berlin 2016

Bonjour! Monsieur Baselitz. Dat. Om te beginnen. Een groetje aan een van de oude meesters van de moderne kunstwereld. Hij was erbij met zijn werk in het Gallery Weekend Berlin 2016, meneer Baselitz.
Ja, het was me het weekendje wel. Een zonnig weekendje vol kunst. We hebben, in een moeite door zeg maar, de Dag van de Arbeid gevierd, in hetzelfde weekend.

En prompt erna was daar de Dag van de Persvrijheid. Heeft soms ook met kunst van doen trouwens – hier in Berlijn sowieso, wij hebben Ai Weiwei.

Maar even terug naar het Gallery Weekend. Nou, dat kwam neer op fietsen en kunst kijken. Veel fietsen en veel kunst kijken. In alle Berlijnse galeries. Allemaal hedendaagse kunst, veel vers uit de ateliers of in ieder geval direct bij de makers vandaan. Quel Bonheur! Ja, echt, gelukkig – hebben we de foto’s nog.

bonjour
Bonjour in de Auguststrasse, met prenten van Georg Baselitz
salonKomiker
Ach so, ist es schon wieder so weit? De dag van de persvrijheid…jawohl, nou, vieren dan maar!
een werk van Mark Wallinger
Oplopen met de schaduw… (een nieuw werk van Mark Wallinger)
Even wachten...
Tobias Rehberger had allemaal vrienden uitgenodigd in een van de grotere galeries in Berlin Mitte. Gezellig! Alsof er een feestje was geweest en iedereen iets leuks had meegenomen, zei iemand. Vol was het in ieder geval wel. Bezoekers pasten niet echt meer naar binnen, maar af en toe twee erin als twee de galerie verlieten, ging eigenlijk best prima.
vis
Vis! Geen echte vis natuurlijk. Kunstvis.
entree van de galerie
Niemand liet zich in de war maken door de kunst. Alleen de kunstenaars (een beetje).

 

de fotograaf met zijn fotografe
Jean-Daniel Lorieux, beroemd vanwege zijn foto’s van mooie dames, tegen een mooie dame: “That’s me on the picture”. Heel af en toe poseerde hij zelf ook. Dus. Lekker op het strand. Quel Bonheur!
Overcoming Optimism, Harland Miller in galerie Blain Southern.
Een van de vele hits van het Gallery Weekend 2016. Harland Miller.
picture me
En het antwoord op de vraag op de foto is: om een foto te maken.
proost!
Het bier was ook in stijl bij galerie Blain Southern. Een speciaal merk, tegen nazi’s. Het smaakte naar gewoon bier. Op de schilderijen stonden teksten. We vermaakten ons prima en we speelden met de gedachte of we de hele galerie zouden kopen, inclusief alle schilderijen.
Intrigerende foto's van Marina Abramović bij galerie Michael Janssen, ook uit de tijd dat ze samen met Ulay performances deed.
Intrigerende foto’s van Marina Abramović bij galerie Michael Janssen, ook uit de tijd dat ze samen met Ulay performances deed.
flat - flatje
Huh? Of: hoe een electriciteitskastje een flatje werd.
Wolfgang Tillmans - Between Bridges
Wolfgang Tillmans heeft kunst gemaakt tegen een Brexit…
galerie Between Bridges
De buitenkant van Wolfgang Tilmans’ meeting room in Berlijn
Congratulations!
1 mei. Het was nog steeds Gallery Weekend. We waren ondertussen al toe aan de rest van het goede leven, na alle goede kunst. Hoewel, en dat mag ook best gezegd, maar niet getoond; er was ook veel rommel. Maar dat gaf niet: de zwaluwen waren er ineens weer. Zomer op komst! En op een van de kranten stond een vuist. Boink! Weiter so.