Dit bericht gaat niet over bananen. Ik had eens een boekhouder die wanneer ik bij hem langskwam steevast een door hem gekoesterde wijsheid te berde bracht: ‘Het is wat de gek ervoor geeft’. Hij probeerde me waarschijnlijk een hart onder de riem te steken. Vanwege mijn torenhoge uurtarief. Maar kwaliteit heeft een prijs – weer een wijsheid. En: het is maar net hoe je het bekijkt, ook zoiets.
Plak gewoon eens iets nieuws op je banaan. Een stickertje ‘Dolce & Banana’ bijvoorbeeld. Makkelijk zat. Roep vervolgens: Proef zelf maar!
En bepaal de prijs. Of, ach, neem aan wat je krijgen kunt. Wat de gek ervoor geeft. Zou mijn oude boekhouder zeggen.
Alle gekheid op een stokje, dat is geen wijsheid, dat is een stokje – ik was een paar dagen te lang in Nederland geweest. In Berlijn bestelde ik mijn oude vertrouwde koffie verkeerd. Huh, wacht even. Falsche Kaffee? De aardige jongen die altijd koffie voor me maakt, kwam met een heerlijk kopje koffie en zei erbij dat hij een klein beetje gemorst had, maar dat hij de koffie als vanouds ‘met het hart’ gemaakt had.
Later las ik het bericht dat in het atelier van Anselm Kiefer, wereldberoemd vanwege zijn gigantische schilderijen en installaties waarin behalve verf ook andere materialen zoals lood en marmer zijn verwerkt, metaaldieven hebben huisgehouden.
Kunstkenners waren de dieven bepaald niet: om lood te kunnen jatten, vernietigden ze een kunstwerk dat op de kunstmarkt minimaal 1,3 miljoen euro waard zou zijn geweest. Althans, al eerder gingen werken van Kiefer van de hand voor astronomische bedragen.
Volgens de krant Le Monde eerder deze maand namen ze in totaal zo’n tienduizend kilo lood mee uit Kiefers atelier in de buurt van Parijs. Het ging onder andere om het werk De realisten, een stapel grote ‘boeken’ van lood.
De actuele oud-loodprijs is 1 euro tien per kilo. Reken maar uit. Dat is zo’n 11000 euro. Maar, o, die prijs op de kunstmarkt… Nou vooruit, een troost-gedachte voor de dieven: als ze hun buit níet verwoest hadden, hadden ze hem waarschijnlijk toch niet door kunnen verkopen. Een troost voor de kunstenaar: blijft hij werken met zijn lievelingsmateriaal, dan keert het gestolen lood hoe dan ook wel een keer terug naar zijn atelier.