Kussen met de kunstenaar

Ze is de grande dame van de performance-kunst: ORLAN. Geschreven met hoofdletters, want zo is ze bekend, de vrouw die als onderdeel van haar artistieke werkwijze zo ongeveer haar hele lichaam veranderd heeft, of heeft laten veranderen. Beroemd zijn haar performances waarin dat gebeurt.

Tijdens de performances worden vaak ook opnames gemaakt. Een paar dagen geleden bezocht ik de Berlijnse galerie La Plaque Tournante waar de tentoonstelling This is my body… this is my software… te zien is. Er draaide een video en ja hoor, ik viel er op het prettigste moment in. Of nou, zeg maar, helemaal niet prettig: een chirurgische ingreep in de hals van ORLAN.

Frédéric Acquaviva, kunstenaar uit Parijs, nodigde ORLAN uit en ze vond het interessant mee te werken als een van de exposanten in een serie tentoonstellingen die hij zich voorgenomen heeft te maken. Een mogelijke reden voor haar directe toezegging voor de tentoonstelling in het kader van de kunstmanifestatie 48 Stunden Neukölln is dat de galerie gevestigd is in een voormalige medische polikliniek. Daarvan zijn in iedere ruimte nog overblijfselen aanwezig. Behandelbanken, bordjes die verwijzen naar de röntgenkamer en betegelde muren herinneren aan operaties en andere behandelingen.

Aan de andere kant draaide gelukkig nog een film, van een van de eerste performances van ORLAN. Precies veertig jaar geleden is het dit jaar dat het kunstwerk Le baisser de l’artiste ontstond. Voor 5 franc had je een kunstwerk door te kussen met ORLAN. Het werd een schandaal. En, zoals dat gaat: de naam van ORLAN was direct gevestigd. Nog vele interessante, bijzondere, vaak grappige en meestal opzienbarende, projecten zouden volgen.

Actueel is de petitie tegen de dood die de kunstenaar gestart is. ‘Genoeg is genoeg’, stelt ze. De dood duurt te lang. Millennia. Het moet ophouden. Als je het daar mee eens bent, kun je ondertekenen. Ga daarvoor naar de website van ORLANhttp://www.orlan.eu/petition.

Naast veel films zijn bij La Plaque Tournante talloze foto’s, kunstwerken en documenten te bekijken uit de ruim veertigjarige kunstcarrière van ORLAN, haar eerste solotentoonstelling in Berlijn.

 

 

IMG_3135
Galerie La Plaque Tournante aan de Sonnenallee in Berlijn is gevestigd in een voormalige polikliniek, een bijzondere plek om het werk van ORLAN te exposeren.
Petitie!
Petitie! Tegen de dood! Zeg nee, nu, met z’n allen, zonder uitzondering.