In C|O Berlin in het Amerikahaus, naast Bahnhof Zoo, in Berlijn is tot en met 11 maart 2018 een overzichtstentoonstelling te zien van het werk van de Amerikaanse fotograaf Joel Meyerowitz (New York, 1938).
Why color is de titel die het retrospectief heeft meegekregen. Meyerowitz is een van de fotografen van de New Color Movement, waartoe ook William Eggleston en Stephen Shore gerekend worden. Deze fotografen vormden de jonge generatie die in de jaren zestig begon te experimenteren met kleurenfotografie.
De overgang van zwart-wit naar kleur ging bij Meyerowitz geleidelijk, in die zin dat hij jarenlang telkens zowel een zwart-wit foto als een kleurenfoto van zijn onderwerp maakte. Daarvoor had hij in de regel twee camera’s bij zich. In de tentoonstelling in C|O Berlin is dan ook een wand gevuld met bijna identitieke foto’s die qua beeld weinig verschillen, behalve dat er een in kleur is, en eentje niet. Meyerowitz kwam voor zichzelf tot de slotsom dat kleur hem meer mogelijkheden bood om details te laten zien. Treffend is de foto van een tennisveld met een eenzame sporter boven wiens hoofd een zeppelin vliegt. Met de bijna pastelkleurige blauwe en groene tinten in de kleuren-variant krijgt dit beeld een extra, surreële laag.
Magnum Opus van Meyerowitz is het project Aftermath. Als enige fotograaf heeft hij rond mogen lopen op Ground Zero en heeft hij de verwoesting na de aanslag van 9/11 op het World Trade Center in New York in beeld kunnen brengen.
Het gelijknamige boek Aftermath is het enige bestaande fotografische document dat er is van de ‘crimescene’. In de tentoonstelling is ook een aantal foto’s te zien die uit dit negen maanden durende project zijn voortgekomen.
Er werd vaak ook ’s nachts gewerkt. Op een van de foto’s zie je een wat wrang kijkend, maar toch ook enigszins opgewekt gezelschap: het was ‘de nacht dat ze elf miljoen dollar vonden’ staat erbij. Een vondst die later terug te voeren was naar de verloren gewaande inhoud van een kluis van de Bank of America.
Het blad Time vroeg Meyerowitz in 2011 om terug te keren. De fotograaf deed het en kon bijna niet geloven dat de ramp zich alweer tien jaar geleden had voltrokken. Zijn tijd op Ground Zero was eigenlijk nooit uit zijn gedachten geweest.
Bij de tentoonstelling is een expo-gidsje gemaakt waarin wat toelichting staat en enkele afbeeldingen zijn opgenomen, waaronder een paar foto’s van Meyerowitz uit de beginperiode dat hij met kleur werkte.
Deze foto’s van Joel Meyerowitz stammen uit 1963 (twee mannen met een hond, New York City) en 1981 (strandfoto, Caroline, Provincetown, Massachusets). Door je oogharen kijkend, zie je ook direct dat Meyerowitz zeer duidelijk een voorbeeld en inspiratiebron is geweest voor andere, jongere, fotografen.
Een leuke serie die een prominente plek inneemt in de C|O Berlin-presentatie is die met foto’s vanuit de auto genomen. Meyerowitz, afkomstig uit de reclame-wereld, had na een goedbetaalde klus bedacht een wagen aan te schaffen. Het werd een stevige Volvo, waarmee hij ook Europa door toerde. In een safaripark fotografeerde hij een leeuw, een mooi plaatje waarbij het dier bijna de Volvo in wandelt. Gelukkig zat het auto-portier goed op slot.
De tentoonstelling Joel Meyerowitz ‘Why Color?’ is nog te zien tot en met 11 maart 2018 in C/O Berlin.