Eindelijk 18! 

Het is begonnen hoor. Het jaar 2018! Eindelijk.
En, hoe ben jij het jaar gestart? Weer met die goede voornemens? Nog gezonder eten, nog meer bewegen, nog meer geld verdienen, nog meer nieuwe vrienden maken…

Er is altijd wel iets dat je anders zou willen zien. Mocht je voornemens hebben, je bent de enige niet: veel mensen willen het oude jaar echt achter zich laten door een ‘nieuwe start’ te maken.

Ergens moet het goed voor zijn, zou je denken, dat het jaar precies twaalf maanden duurt, dat het na een tijd allemaal weer opnieuw begint.

In dat opzicht is 2018 helemaal prachtig, het is een jaar dat op een maandag begint. Goed voor de alom geprezen beginners spirit.

De eerste dag van het jaar, van de maand, van de week. Vandaag.

Opnieuw beginnen.

O, sorry, maar ik ving geloof ik iets op. Je hebt helemaal geen voornemens? Of, wacht even… wat is dat nou? Het is op dag 1 al niet gelukt te doen wat je zou doen? Aha.
Hee, er is nog niks verloren.

Maak je niet druk.

O jee, nu heb ik al verraden wat ik wilde zeggen, had ik dit hele stukje niet hoeven maken. Ik had er niet eens aan hoeven beginnen. Ja, want daar gaat het nu net om…

Heb je er al eens bij stilgestaan dat je goede voornemens ook kunt uitvoeren door juist niet-te-doen?
En dat je door dat niet te doen, misschien nog wel echt iets bereikt ook.

Relax. Kijk maar wat ervan komt. Laat maar waaien.

De tuin bijvoorbeeld.

Ja, de tuin is een goeie, als voorbeeld. De tuin om mee te beginnen.

De tuin: niet doen. Gewoon laten woekeren en groeien. Want in een wilde tuin komen wilde dieren. En, je voelde hem al aankomen: wilde dieren worden bedreigd. Niet alleen die tijger uit de Esso-reclame. Of die eenzame ijsbeer van het filmpje op Youtube. Ook de regenworm in de grond achter het huis heeft het moeilijk. En die guitige egel. Echt waar. Een egel heeft hoog gras nodig. Net als vlinders, die houden van graspollen met van die piepkleine bloemetjes erin, die jij en ik amper kunnen zien, en ze houden van weelderige struiken en klimop. De meeste insecten zoemen graag rond in een tuin die niet helemaal, of helemaal niet, aangeharkt is.

Oja, wat ook meteen niet meer hoeft, oftewel niet doen: naar tuincentra gaan waar ze om de planten mooi te houden de insecten verdelgen. Even tussendoor, verdelgen betekent, ik zeg het maar even: doodmaken. Veel en vaak doodmaken betekent uitroeien. O, je dacht dat insecten in groten getale meer gevaar oplevert dan een mensenplaag?

Nogal raar idee eigenlijk, om alle planten en bloemen er netjes te bij te zetten, de natuur buiten de deur houden. Ja, van mijn vader mochten mijn broer en ik ook de keuken en de huiskamer, ja, eigenlijk het hele huis, niet meer binnen, als hij alles net aan kant had, maar eh, we waren wel deel van het gezin hè.

Verdelgen gaat trouwens met gif. En dat is dus gif. Ook voor mensen.

Dan nog iets over het terras, ook zo’n niet meer weg te denken ‘tuin-dingetje’. Een vaker voorkomende oorzaak van overstromingen in en om huis is een probleem met natuurlijke afvoer, door tegels kan bij zware buien het regenwater vaak niet snel genoeg weg. Dus laat dat ook maar zitten. Handig, zo is er meteen nóg iets dat je niet hoeft te doen: hozen.

Zo. Er is vast nog wel meer niet te doen. Maar dat doe ik later.

Nu even over de hoorn van een eenhoorn wrijven, want daar wordt de wereld beter van!

O, niet?

 

IMG_7723