Laarzen, boterhammen en je goede humeur

gude laune_beeld

En, hoe is het vandaag, goed geluimd? Het is maandag, het is een nieuwe dag, een nieuwe week! Het is droog buiten, althans, nu nog wel, en de zon is op.

Het was gisteren zondag en die was ook echt letterlijk zonnig, ja, we hebben al een prachtige dag in begin januari te pakken.

Maar vandaag is het maandag.

Een maandag in januari. Ojee. De term ‘blue monday’ valt.

Niemand zal meer denken dat het een dag is waarop we nu écht al-le-maal met een spijkerbroek naar het werk moeten, want iedereen weet zo ongeveer wat met de term wordt bedoeld. Het is de naam voor de “datum van de deprimerendste dag van het jaar”.

Aldus beleven.org.

De website ‘beleven.org’ noemt de maandag als een van de speciale dagen van het jaar?

Ja, blue monday, die moet je beleven. Punt. Org.

Klinkt als een populaire maandag. Niet vergeten in de agenda te zetten, jongens en meisjes! 

Een maandag om aan mee te doen. Zojuist bleef mijn oog haken bij een artikel op een krantenwebsite waarboven de kop: ‘hoe overleef je de deprimerendste dag van het jaar‘ met daarin serieus tips om de dag door te komen. De naam van de krant zet ik er niet bij, want het was jarenlang een kwaliteitskrant.

Als je drie, vier, vijf of zes jaar bent, een ukkie, dan is elke dag een nieuwe dag. Je kunt weinig met volwassenen die een ‘ochtendhumeur’ hebben. Je wordt ’s ochtends wakker en… yes! Wat gaat er komen vandaag?!

Op een gegeven moment ontdek je dat er een dag in het jaar is die ook superleuk is: de schoolreis-dag.
Wat zou het leuk zijn als je elke dag kunt leven alsof je op schoolreis gaat. Lekker op verkenning. Met z’n allen. Dat je boterhammen meeneemt, en stevige schoenen aantrekt – als het avontuurlijk wordt: laarzen aan! – en dat iemand je van tevoren op het hart heeft gedrukt dat je ‘je goede humeur’ moet meenemen.

Er zijn werkvloeren die er een stuk gezelliger door zouden worden (en productiever waarschijnlijk, maar dat is een ander verhaal).

Maar goed. Het is kennelijk makkelijker een depressie-dag uit de hoge-januari-hoed te toveren dan een ‘schoolreis-gevoel-dag’. De gedachte achter die ‘blue monday’: het jaar is begonnen, januari is een paar weken op gang, het nieuwe is er een beetje van af, voornemens kunnen mislukt zijn, perspectieven kutklote, de dagen zijn donker, waardoor de gemoedstoestand van ‘wat-nu-godsamme-het-moet-maar’ op gang gebracht wordt.

Nu is 2018 op een maandag begonnen, en de eerste dag van het jaar valt het (op de alcoholkater na) allemaal nog best mee met de pijn van het zijn, dus dat lijkt een beetje op een valse start.

De vraag is dus: ís het vandaag wel echt blauwe maandag?

Best kans van niet.

Uit een bericht op de website van de vlaamse omroep VRT die psychiater Koen Demyttenaere van de Katholieke universiteit in Leuven aanhaalt, blijkt dat ‘blue monday’ zelfs een verzinsel is. Als het in berichtgeving gaat over een onderzoek naar blue monday, gaat het over de werkzaamheden van Cliff Arnall, een psycholoog uit Cardiff. Zijn onderzoek was ‘een stunt’, zegt Demyttenaere van de Leuvense universiteit. Mensen zijn nog wel eens geneigd een reis te boeken aan het begin van het jaar, en het onderzoek was betaald door een reisorganisatie.

Reisjes zouden namelijk goed zijn voor het humeur. Nu ben ik het daar niet mee eens, maar we praten ons met z’n allen van alles aan, dus het is niet uitgesloten dat we elkaar ook dit soort wetenschap bijbrengen.

Arnall bood begin dit jaar zijn excuses aan voor wat hij veroorzaakt lijkt te hebben. In de britse krant The Independent zegt de dokter dat het niet zijn bedoeling was negatieve sentimenten aan een dag te koppelen.
Inmiddels is er een andere reisorganisatie die met hem optrekt. De directeur van deze firma, Richard Branson, staat bekend om een levensvisie die haaks op ‘blue monday’ staat. Zijn motto: ‘Screw it, let’s do it’. Daar wordt nu een campagne omheen gesponnen.

In ieder geval, dat was dat. De Blue monday kan met een vette stift doorgestreept op het lijstje speciale dagen. Verschrikkelijk gaan zitten sjacherijnen, jezelf van kant maken – het hóeft niet meer!