Facebook verwijderde Venus van Willendorf: te bloot

just soup it

Dat Facebook niet zo van links houdt, weet inmiddels bijna iedereen: foto’s en geschreven stukjes tekst in een bericht, het liefst in combinatie, werken een stuk beter dan je vrienden attent maken op iets dat zich elders op internet of in de ‘gewone’ wereld afspeelt.

Maar als je een fotootje plaatst van naakt, dan heb je al snel de aandacht. Van Facebook.

Nu zijn de mensen van Facebook tamelijk rechtlijnig. En hebben ze geen verstand van kunst.

Onlangs maakten ze het wel heel bont, toen, in december 2017, een foto van de Venus van Willendorf van de social media website werd verwijderd. Dat meldt The Art Newspaper deze week, alsook enkele Oostenrijkse kranten.

Wie de venus in het echt wil zien (in het echt is alles mooier dan op Facebook!) (sorry, dat moest ik even zeggen) kan haar bewonderen in het Natuurhistorisch Museum in Wenen.

Venus is inderdaad erg in haar blootje, dat kun je wel stellen. Christian Köberl, algemeen directeur van het Natuurhistorisch Museum,  ziet echter geen enkele reden, zo laat hij aan The Art Newspaper weten, om de venus nu te gaan inpakken of wat dan ook.

Het beeldje is bijna 30.000 jaar (!) oud en vernoemd naar haar vindplaats, Willendorf in de Wachau, in Oostenrijk, waar zij in 1908 is gevonden. De venus is slechts 11 centimeter hoog. Het is gemaakt van kalksteen en er zit ook een kleurstof op; rode oker, een rood pigment uit de aarde, een beetje een roestige kleur die ook in grotschilderingen werd gebruikt.

Is het beeldje een vruchtbaarheidssymbool, of een godin, of misschien een 3D-portret van iemand die aan de Donau woonde?
We weten het niet.

Misschien is het gewoon een kunstwerk.