Herontdekking van een muur

Als iets leuk is, is het wel kunst op de muur. Dus niet kunst die aan de muur bevestigd is, maar kunst die de muur kunst maakt. En dan het liefst een enorme muur die grote Kunst wordt.

Daarom was ik blij verrast toen me onlangs het nieuws bereikte dat er in Berlijn een muurschildering herontdekt is van niemand minder dan Eduardo Paolozzi, de grote pop-art-kunstenaar uit Schotland.

Een Paolozzi ontdekt! Wat een nieuws. Ik toog op de fiets, wat anders, richting het Westelijk deel van Berlijn. Daar was namelijk, in de Budapesterstraße, achter het stof en het puin van een bouwplaats, een muurschildering te zien. Het was onmiskenbaar Paolozzi. Een schildering van abstracte lijnen die doet denken aan het radarwerk van machines, een wasmachine bijvoorbeeld of het buizensysteem van iets groters als de luchtinstallatie van de metro in een grote stad.

Ruim 999 vierkante meter groot is het oorspronkelijke werk dat tientallen jaren achter een bankgebouw verstopt was. Maar zoals het met moderne banken gaat, ze blijven lang niet allemaal overeind. Deze bank in ieder geval niet. En zo kwam die muurschildering weer in beeld. Hij stamt uit 1976, het jaar dat Paolozzi uitgenodigd was door de Deutsche Akademische Austausch Dienst (DAAD) als gastkunstenaar in Berlijn. Het was een superproductief jaar. Daarnaast maakte hij verschillende kunstenaarsvrienden, die ook aanwezig waren bij de onthulling van de muur. Onder hen Edward Kienholz en Christo.

Eduardo Paolozzi (1924-2005), geboren in Edinburgh, was een echte Schot, maar met Italiaanse wortels. Als een van de grondleggers van de pop-art beweging in het Verenigd Koninkrijk, gold hij als een voorloper in de kunst. Dat er op dit moment in de Berlinische Galerie een overzichtstentoonstelling te zien is, is toeval, maar wel een inspirerende samenloop van omstandigheden. Op de tentoonstelling zie je zijn vroegste betonnen sculpturen tot aan de series prenten en collages, en zeldzame filmprojecten.

Voor wie ook wil gaan kijken: de wandschildering bevindt zich schuin tegenover de ingang van het aquarium aan de Budapesterstrasse, hoek Kurfürstenstrasse. Wel snel gaan, want het is een kwestie van een paar maanden tot hij weer uit zicht is, dan staat er weer een ander gebouw voor.

 

De tentoonstelling Eduardo Paolozzi. Lots of Pictures – Lots of Fun is nog te zien tot en met 28 mei 2018, in de Berlinische Galerie.

www.mixedmediasoup.com

paolozzi muur3paolozzi muur1