Fietsen naar Motel Spatie

Op de fiets van Nijmegen naar Arnhem is het sinds een tijdje ‘één rechte weg’, dankzij een route die de naam ‘RijnWaalpad’ heeft meegekregen. Je staat een tijdje op de pedalen, je kijkt eens naar de weilanden (rechts), verbaast je wat over het vele auto- en vrachtverkeer (links), doet een vrolijke uitroep bij het zien van een lepelaar slobberend in een slootje, en dan kom je al aardig in de richting.

In Arnhem was dit weekend een evenement. Sinds Facebook is alles een evenement, en dat is maar een van de dingen van Facebook die nergens op slaan, dus, nou goed, ik verwachtte geen hossende massa’s, en gelukkig was dat ook zo.

De tocht ging tot Presikhaaf, een wijk die mijn hart gestolen heeft, maar daarover misschien nog eens andere keer.

In Presikhaaf is een Zinedepo gevestigd, en als een wijk zo iets heeft dan heeft hij een streepje voor, bij mij wel in ieder geval. Een zindepo is een bibliotheek met zines, je weet wel de zelf uitgegeven tijdschriften, boekjes en andere edities die in kleine oplage met (vaak) simpele druktechnieken geproduceerd worden. Meestal komt er een kopieerapparaat of een printer aan te pas, maar er zijn ook zinesters, zoals zine-makers ook wel heten, die hun boekjes zeefdrukken.

De Arnhemse zinebieb is gevestigd in een mooie kunstruimte Motel Spatie genaamd. Terwijl buurtbewoners voor hun dagelijkse boodschappen door het naastgelegen winkelcentrum struinen, draagt eigenaar van de zinecollectie Marc van Elburg zijn eigen boodschap uit. En die is: ideeën uitwisselen. En beelden en verhalen. Van wie dan ook, op een hele laagdrempelige manier. Via zines.

Zelf geeft hij ook zines uit waarin aanstekelijke exposé’s staan over maatschappelijke en artistieke zaken; soms heeft hij meer te melden dan hij van tevoren gedacht had, maar niemand die voorschrijft dat het zuinigjes aan moet, dus dan ontstaat er gewoon een serie.

Zo makkelijk gaat dat met zines.

Nou ja, het enige is dat je wel even de moeite moet nemen om ergens een boekie van te maken, wat nog even een klusje kan zijn. Maar leuk om te doen is dat wel, dus wie ‘zin in zines’ heeft, vindt wellicht inspiratie bij een zinedistro of zinedepo, zoals die van Motel Spatie in Arnhem. Waar dit weekend een evenement aan de gang was.

Parasitic Zine Gathering heette het festijn. Kunstenaar Torben Röse aka ‘the rapid publisher’ was er zines aan het maken, ja, ter plekke. Aan een grote tafel was hij aan het knippen en plakken om alles later op de kopieermachine te leggen, iedereen mocht mee doen. Het zag er levendig uit, hoewel Röse vooralsnog een rustige doch toegewijde indruk maakte met om te beginnen twee helpers aan zijn zijde.

En mentaal werd hij bijgestaan door een groepje kunstenaars die bier hadden gehaald en even in de zon buiten zaten. Wat ook meehielp waren natuurlijk de ‘good vibes’ van het winkelende publiek om de hoek, de nazaten van de Arnhemmers die, getuige een historische zwart-witfoto in de studio van Motel Spatie, in de begintijd van het grote winkelcentrum aangespoord werden te winkelen met een wagen.

 


Tekst: Ilona Verhoeven