Een beetje Bowie in Nijmegen

DonnyMcCaslin
De eerste editie van het internationale Music Meeting Festival was in 1985 en sindsdien kwamen er talloze internationale artiesten voor een optreden naar Nijmegen, zoals Youssou N’Dour, Khaled, Charlie Haden en Cesaria Evora. Dit jaar was er wederom een stunt: jazz-held Donny McCaslin, die met zijn band de begeleiding deed voor David Bowies laatste cd Blackstar, stond op het podium. Foto: Mixed Media Soup.

Een beetje Bowie in Nijmegen. En een heleboel grootse jazz. Dat sierde de openingsdag van de editie van 2018 van het international Music Meeting Festival tijdens het optreden van niemand minder dan Donny McCaslin, de hoofdact vrijdag in Nijmegen.

McCaslin, waarschijnlijk de grootste jazz-saxofonist van dit moment, speelde bijna letterlijk de sterren van de hemel in het park Brakkenstein – het was een fantastisch heldere avond, toen aan hem de eer was de dag af te sluiten.

Als jazzartiest is hij met zijn band al vele jaren zeer populair, maar sinds hij de man is die een droom van David Bowie in vervulling liet gaan is hij ook buiten zijn muzikale kringen waanzinnig geliefd. Bowie nodigde McCaslin uit hem te begeleiden en samen maakten ze Blackstar, de laatste cd van de op 10 januari 2016 gestorven pop-legende. Spelen met een jazzband stond al lang op het verlanglijstje van Bowie en met de cd, die twee dagen voor zijn dood werd gelanceerd, is een speciale samenwerking tot stand gekomen.

Waarom Bowie uitgerekend met de Donny McCaslin Band wilde spelen, werd helemaal duidelijk door de dynamische en sprankelende performance op de Music Meeting; hier stonden muzikanten die opgingen in het moment, die plezier hebben in wat ze doen. Er zijn artiesten die geven je het gevoel dat je opgetild wordt als je er naar luistert, en dat was hier het geval: souplesse werd nergens routine, experiment werd nergens opgelegd, ieder bandlid deed zijn deel, ook nog solo, en het publiek pikte de flow als vanzelf op.

Een natuurlijke trance deed zelfs de meest stijve hark achteraan in beweging komen – een welkome bijkomstigheid tijdens de zeer frisse lente-avond. ‘Weergaloos’ is het woord niet voor dit concert, dat zou een uitgesleten opmerking zijn, maar gepast als je het van horen zeggen hebt, daar niet van. Hier spreek je eerder van ongeëvenaard. Het internationale Music Meeting Festival bewees met deze gast van wereldformaat eens te meer dat het een van de beste muziekfestivals betreft, waar niet alleen Nijmegenaren trots op mogen zijn, maar waarmee heel Nederland een lange neus kan maken naar de rest van Europa.

Last but not least was Mixed Media Soup sowieso proud as a monkey: McCaslin gaf eerder op de avond nog een bijzonder optreden… in de Mixed Media Lounge! Een prima naam voor een plek waar min of meer privé-concerten worden gehouden. Want wij van Mixed Media Soup houden van Mixed Media Soup. En van leuke verrasingen en andere exclusieve dingen, bravo!

Zie hieronder een Youtube-film van Donny McCaslin in de ‘Mixed Media Lounge’ op het international Music Meeting Festival in Nijmegen, samen met Derek Brown uit Chicago, die zelf fan is van McCaslin, en eerder met zijn saxofoon/beatbox in een volle tent samen met het publiek helemaal los ging. 


tekst: Ilona Verhoeven

 

www.mixedmediasoup.com