Reflecteren met Pistoletto

L1060102

In de Akademie der Künste aan de Pariser Platz in Berlijn was Michelangelo Pistoletto te gast. Een grote schare bewonderaars zat bij elkaar in de zaal op de tweede verdieping toen de meester van de arte povera beweging vol vuur vertelde over zijn werk. Pistoletto, die dit jaar al 85 wordt, was in Berlijn vanwege een tentoonstelling in het Italiaanse cultuurinstituut in Berlijn.

De expositie die nog tot en met 29 september te zien is in het Istituto Italiano di Cultura heeft de veelzeggende en poëtische titel Spiegelungen und Widerspiegelungen.

l1060114.jpg

Al sinds het begin van zijn kunstenaarsloopbaan heeft Pistoletto een voorkeur voor spiegels en spiegelingen; op de Venetiaanse Biënnale van afgelopen jaar was in de San Giorgio basiliek op Isola di San Giorgio maggiore een aantal ruimtelijke installaties te zien die dat idee min of meer vervolmaakten.

Rond het altaar en in de sacristie stonden diverse met foto’s bedrukte spiegelwanden. Via deze werken, die een duidelijke maatschappij-kritische toon hebben, kon de beschouwer letterlijk en figuurlijk reflecteren op wat er te zien was. Als beschouwer word je als het ware onderdeel van het werk doordat je niet alleen jezelf maar ook geportretteerden aan kunt kijken. Pistoletto heeft ook gewerkt in Cuba. De foto’s van de mensen daar, ook te zien in Venetië, afgedrukt op spiegels, doen verschillende ‘werelden’ op elkaar botsen.

De benaming arte povera lijkt zo overigens een extra gelaagdheid te krijgen. De uitstraling van de personen die Pistoletto via de spiegels voor het voetlicht brengt, gecombineerd met het engagement van de kunstenaar, stemt tot nadenken…