Toch nog even dit. Vergeet niet naar boven te kijken, straks, als de bloedmaan zichtbaar is. Het verstrooide licht als de maan volledig in de schaduw van de aarde staat kleurt hem rood, en verstrooiing is altijd goed, ook voor mensen.
De foto bij dit bericht maakte ik gisteravond vanaf het balkon, en de maan die hoog aan de hemel staat is niet de bloedmaan. Toen ik het beeld uploadde moest ik denken aan een foto die ik even ervoor op de website van De Gelderlander zag, van een meisje dat op de keukenvloer voor een geopende ijskast ligt. Ze slaapt als een roosje, dus kennelijk is het een goede oplossing tegen hitte in de nacht, want daar ging het bijgaande nieuwsbericht over: de warmste nacht ooit gemeten.
Die warmste nacht is dus een feit, althans, als je uit gaat van het principe ‘meten is weten’. Maar dat meisje op de grond is iets heel anders, ‘foto ter illustratie’ staat eronder, wat iets betekent als ‘niet meer dan plaatjeswaarde’. De aanduiding wordt gevolgd door de naam van een beeldbank waar de krant (het Algemeen Dagblad in dit geval, De Gelderlander is een van de diverse regionale gelijkschakelingen van dit dagblad) een riant contract mee zal hebben. De beeldbank is een vaste toevoer voor de vulling van de krant, en zo komt het dat bij werkelijk ieder bericht een plaatje staat, vaak iets dat fungeert als vrolijke noot of als grapje.
Is het een grapje als vanuit De Bilt de warmste nacht ooit gemeten gemeld wordt? Misschien is het een kwestie van gevoel voor humor. Nou goed, dat kan verschillen van persoon tot persoon.
Maar dan nog: moet een krant een nieuwsfeit marginaliseren door het met stockbeeld in de lollige hoek te trekken? Als je doorleest, kun je er bloedlink van worden: het nieuwsbericht eindigt met een tussenkop ‘Noodweer’ waarna stroomuitval, windstoten, onweer en een windhoos genoemd worden. Er blijkt in Rotterdam zelfs een dode te betreuren.
De ‘beeld- en koppensneller’ op de telefoon is ondertussen al naar een andere wereld gescrolld, samen met dat lekkere meisje dat als een midnight snack uit de ijskast lijkt gekropen.
In het boek Kitchen van Banana Yoshimoto slaapt de hoofdpersoon in de keuken op de grond. Het is lang geleden dat ik het boek las, maar het blijft een van de beste leeservaringen die ik had. Dat je ineens het bewijs in handen hebt waarom lezen iets anders, misschien wel degelijk iets mooiers is, dan luisteren of kijken. Daarna heb ik nog andere boeken van Yoshimoto gelezen, kwam ik op Haruki Murakami, ging ik naar Japan… allemaal interessante ontwikkelingen.
Hee, eh, supergoed eigenlijk dat De Gelderlander bij het nieuws foto’s geeft ‘ter illustratie’. Het is dan weliswaar een afkalving van de krant als nieuwsmedium, maar als aanjager van associaties en herinneringen is het top.
Lees verder op www.mixedmediasoup.com
Beeld en tekst: Ilona Verhoeven