Weg en weer terug

Was het gevlucht? Of was het gewoon van mijn schrijftafel weggelopen…

Hoe dan ook, ik was ergens anders. Ik zat vandaag te tikken in mijn laptop aan een nagenoeg lege tafel, in een verlaten huis. Een voormalig woonhuis bij een begraafplaats. Waarschijnlijk zou het daar iets koeler zijn, had ik zo bedacht, iets koeler dan op drie hoog, op de plek waar ik meestal zit.

Het werkte. Ik schreef verder. Het moest, ik kon er niks aan doen, iets anders was er niet.

Er kwam iemand langs. Die persoon liet de voordeur open staan. Een ding weet ik nu zeker: als je wil schrijven, laat de deur niet open staan.

Er kwamen nog meer personen binnen. Iemand wilde naar het toilet. Iemand anders vroeg naar een specifiek graf. Van de zanger van Freygang. André Greiner-Pol. Hij lag niet hier, maar ergens boven, op de volgende begraafplaats. De kist was zwaar geweest, hoorde ik, toen de man die naar het graf van de zanger had geïnformeerd weg was. Het was ook warm geweest, die dag. Het is moeilijk te voorspellen of je een warme sterfdag hebt of niet. Het helpt om niet in de zomer dood te gaan. Greiner-Pol stierf op 15 december, dat heb ik net opgezocht. Dan is het meestal koud, zeker in Berlijn. Misschien was het alleen zwaar geweest, die dag, en viel het wel mee met de hitte.

Frau Stadträtin was er ook bij. Ze maakte zich vrolijk over de mini-ventilator die naast mijn computer stond. Of ze een foto mocht schieten. Na klar. Ze is niet voor niks de Stadträtin. Ze vond alles grappig, vermoedelijk omdat de klok al richting zes uur ging. Ik persoonlijk vond dat minder grappig, ik moest nog door.

Pas in de loop van de avond keerde ik terug naar het balkon, waar deze dagen mijn tafel staat.

Alles zag er nieuw uit, anders. Rustiger.

Na een half uurtje hoorde ik weer het vertrouwde gepiep van de gierzwaluwen. Zij waren ook weg geweest. Waarheen?

Ze vliegen gerust honderden kilometers op een dag als het ze ergens niet bevalt.

Misschien waren ze vandaag in Parijs. Of in Londen.


www.mixedmediasoup.com


:-)      www.ilonaverhoeven.nl