Niet gelogen

bookHet Amerikaanse dagblad The Boston Globe is een actie gestart tegen de aanhoudende beschuldigen van president Trump dat journalisten liegen en de vijand zijn van het volk.

Mijn persoonlijke ervaring is dat mensen die zeggen dat je liegt vaak zelf het grootste liegebeest zijn, dus Trump is bij mij sowieso niet aan het goede adres, maar goed, de ervaring in het algemeen is dat drammerige mensen vaak gelijk krijgen en met president Trump bevind je je dan al snel op een hellend vlak.

Als je de website van The Boston Globe bezoekt, krijg je vandaag als eerste in grote letters (en met hashtag!) #FREEPRESS te zien.

De mededeling in de balk onderaan de pagina ‘you have one free article left’ is nogal ironisch, maar gelukkig kun je overal op nieuwswebsites kijken: ook op de pagina’s van vele andere kranten, over de hele wereld, komt de actie onder de aandacht.

boston globe webpage

De bijgaande slogan is ‘We are not the enemy’. Nee, niet de vijand, benadrukken de journalisten in Amerika.

Want Trump blíjft maar aantijgingen maken tegen journalisten. Trump is de klassieke machthebber. Als mensen bang zijn voor je, dan heb je volgens hem de macht. Ja, macht is voor hem, ik zeg het maar in het engels, zoals hij het zelf ook deed: Fear.

Dit is geen leugen. Donald Trump heeft dat echt gezegd. Nee, niet getwitterd. Verteld. Aan verslaggever Robert Costa die Trump in 2016 sprak. “Real power is, I don’t even want to use the word, fear.” Het is geen losse opmerking ter zijde, het gaat over hoe de geïnterviewde tegen dit onderwerp aankijkt, in een gesprek waarin de buitenland-politiek van Obama aan de orde komt.

Costa was overigens niet alleen bij dit ‘very unusual’ Trump-interview, hij had een van de meest gerespecteerde journalisten in Amerika bij zich, Bob Woodward. Deze laatste heeft onlangs een boek afgerond over Trump, met de klinkende titel Fear. Het boek ligt als alles goed gaat op 11 september in de winkel.

Of Trump ook maar een beetje zal vrezen voor zijn positie als dat boek uitkomt, is de vraag.

Ondertussen voelt de pers zich in het nauw gedreven door de houding van de president die alles doet om journalisten in een kwaad daglicht te stellen.

Het is een smerige oorlog tegen de vrije pers, stelt The Boston Globe, en die moet gestopt worden. Op internet staat een kaart van welke kranten, tijdschriften en nieuwsbedrijven mee doen aan de actie. Het is groots opgezet en bewonderenswaardig. Helaas geef je in de ogen van tegenstanders, de angsthazen en de twijfelaars alleen maar aan dat de pers inderdaad een groot front is dat zich tegen je kan keren. Die weten nu: zie je wel, ze spelen allemaal onder een hoedje.

Hoe dan ook, het is een belangrijk initiatief van The Boston Globe. De krant, opgericht in 1872, behoort tot de bakermat van pers en journalistiek in de Verenigde Staten.

Maar het slaat eigenlijk nergens op dat je moet zeggen dat je niet de vijand bent. Wie dan niet weet wie je bent, denkt al snel: O, nee?

Tja, waar rook is, is vuur, mensen. Dat idee. De machthebber zal weten dat dat geen #fake is.

Zou het mogelijk zijn met de vandaag gestarte actie van The Boston Globe ook de personen te bereiken die Trump aanhangen, die de pers als hun vijand beschouwen? Wellicht dat het gematigde republikeinen op een gegeven moment toch ook te gortig wordt met Trumps verdeel- en heers-techniek.

Het is mooi weer, ik ga maar eens naar buiten. Een boek lezen in het park.

Uitkijken voor de wespen? Ja, doei!

 


tekst: Ilona Verhoeven