Kom mee naar de toekomst. Nu!

EVA & ADELE en Ilona: “Wo wir sind ist Kunst”

Vandaag reisde ik de toekomst in. Het ging heel geleidelijk en ongemerkt, als altijd, per seconde, per minuut, per uur. Tot het avond werd.

In de Auguststraße bezocht ik aan het eind van de middag de me Collectors Room Berlin waar momenteel werk te zien is van het kunstenaarsduo EVA & ADELE.

L’Amour du risque is de avontuurlijke titel van de tentoonstelling die nog tot en met volgende week geopend is. Schilderijen, sculpturen, installaties, foto’s, video-kunst en tekeningen zijn te bewonderen in meerdere zalen. Ofschoon het duo zo ongeveer alle kunstvormen beoefent, is hun performance het meest opvallend. In elk werk komen ze zelf terug. Net als Gilbert & George, het beroemde Londense kunstenaarspaar dat begon als levend standbeeld en nu ook ‘verkoopbaar’ werk in galeries en tentoonstellingen heeft waarin ze zelf de hoofdrol vervullen.

Eva is de lange van het wonderbaarlijke stel, en die is geboren als jongen. Maar al in de loop van zijn jonge jaren wist hij dat hij eigenlijk een dame was, net als zijn, of zeg nu misschien liever haar, moeder. Dat was het ideaal.

Beide dames zijn kaalkopjes. Verder zijn ze altijd tip top gekleed, in meisjes-outfit, meestal in overwegend roze of rood, of ook wel juist damesachtig, in wit. De twee zijn al 27 jaar samen en hebben hun atelier in Berlin-Charlottenburg. Ze toveren een glimlach op je gezicht als je ze ziet.

Onderdeel van hun werk is niet alleen wat ze zelf maken, maar ook de foto’s die van hen worden gemaakt. Die snel geschoten kiekjes of video’s van het duo, alsook selfies met Eva en Adele zijn óók kunst, want, zoals ze vertelden aan een verslaggever van het Berlijnse stadtmagazin blu :”Wir sind fotografen ohne Kamera.”

Achter hun namen prijkt op de officiële kunstenaars-website de extra omschrijving “Kommen aus der Zukunft/Coming out of the future.” Helemaal uit de toekomst, waren EVA & ADELE dit weekeinde ook even in hun tentoonstelling in Berlijn Mitte aanwezig.

Dat is eigenlijk ook niet meer dan logisch, aangezien ze zelf eveneens een kunstwerk zijn: het allesomvattende motto van EVA & ADELE is namelijk Wo wir sind ist Kunst. Als overal waar je bent, alles kunst wordt, dan is de stap klein het kunstwerk zelf te gaan belichamen.

Waarom ook niet. Kunst maken is kunst zijn.

Me Collectorsroom, L’Amour du risqueNog te zien tot en met maandag 27 augustus 2018.

Tekst: Ilona Verhoeven