Eerste hulp bij creativiteit (en andere problemen)

Er zijn mensen, die gaan elke dag fluitend an die Arbeit. Dat is een zegen natuurlijk. Er zijn ook mensen, vooral in de creatieve sector hoor je dat wel, die zo nu en dan het gevoel hebben dat alles zo moeilijk loopt. Het gevoel dat je het in je eentje niet gaat redden. In combinatie met dat veelbesproken ‘ondernemerschap’ waar je niet zonder kunt, lijkt de druk alleen maar groter te worden. Want ja, de meeste kunstenaars, schrijvers, acteurs en andere ‘creatieven’ moeten het in eerste instantie toch juist hebben van zichzelf?

Wanhoop niet! Dat is de boodschap van illustrator, kunstenaar en art director Christoph Niemann.

Voor het komend seizoen heeft Niemann het beeld gemaakt voor het programmaboekje en andere uitingen van de Deutsche Oper in Berlijn. De beeldtaal van de opera beantwoordt nu helemaal aan de stijl van de tekenaar die erom bekend staat de werkelijkheid met een paar pennestreken een ander uiterlijk te kunnen geven.

Niemann, meester in het uitwerken van creatieve oplossingen, zelfs als creativiteit ver te zoeken lijkt, presenteert in een tentoonstelling in de opera ook een tekening waarin hij enkele angsten omtrent zijn werkpraktijk te lijf gaat.

Drie belangrijke problemen die hem teisteren staan er levensgroot op de wand. Ahhh! Diese 3 Ängste machen mir das Leben schwer…

  1. Ik ben niet goed genoeg!
  2. Mijn werk doet er niet toe en ik ga binnenkort failliet!
  3. Ik heb geen ideeën meer.

problemen problemen

Herkenbaar? De muur trok tijdens de vernissage in ieder geval veel bekijks. Behalve de problemen worden gelukkig ook de oplossingen breed uitgemeten. Deze hangen – sorry, een beetje voor de hand liggend is het wel – volgens de kunstenaar vooral samen met doorgaan. Oftewel dóórgaan. Ja, echt. Niemann propageert een drietraps-beweging als antwoord op belangrijke existentiële problemen. Oefening baart kunst. Je mag hoofdbrekens hebben. Maak iets, doe het.

problemen und lösungen

Wil je het zelf nog eens nalezen, zorg dan dat je het boek Sunday Sketching in handen krijgt. Naast vele andere bijzondere, vrolijke en verrassende beelden is daarin ook de verhelderende situatieschets rondom creatief werken opgenomen.

Jarenlang reisde Niemann heen en weer tussen New York en Berlijn. In beide steden voelt hij zich thuis en heeft hij opdrachtgevers. Ooit trok hij naar New York toen hij voor het blad Rolling Stone kon werken. Inmiddels is hij met zijn tekeningen graag gezien in Zeitmagazin, The NewYorker en het magazine van The New York Times, ook werkt hij voor WIRED. Sinds 2017 woont en werkt hij weer voornamelijk in Berlijn waar hij in Mitte zijn studio heeft.

De tentoonstelling in de Deutsche Oper is te zien in de foyers, over meerdere verdiepingen. Onder de titel Szenenwechsel komt een groot deel van Niemanns tekeningen, prenten en ook bewegend beeld voor het voetlicht.
De expositie is te zien tot en met juli 2019, echter alleen als je een kaartje hebt voor een van de voorstellingen van de Deutsche Oper – mooie reden om dus weer eens van een opera te gaan genieten.

Veel fans maakten van de gelegenheid gebruik lekker rond te kijken tijdens de vernissage, zoals de mannen hieronder ;-)

 

bas van der schot + christoph amend
 Zoek de verschillen?! Zeitmagazin-hoofdredacteur Christoph Amend fotografeert Bas van der Schot, stertekenaar van de Volkskrant

 


tekst: Ilona Verhoeven

…Kijk ook eens naar onderstaande link
mocht je een creatieve medewerker zoeken ;-)
ik kom graag langs voor een kop koffie, kennismaking… https://mixedmediasoupdaily.wordpress.com/contact/