Frontlijnen

Frontlijnen, een project over Nijmegen in het laatste oorlogsjaar en in de bevrijdingstijd, een project van Ilona Verhoeven en het Besiendershuis.

Wat is er nog te merken en te zien van de Tweede Wereldoorlog die zo’n verwoestende invloed gehad heeft op Nijmegen en omgeving? Hoe gaan we daarmee om? En wat is ‘vrijheid’ als je er (niet) bij stil staat?

william caine vliegenier

Frontlijnen gaat over Nijmegen als frontstad, beweegt zich door de Nijmeegse wijken en de omgeving van de stad, en gaandeweg ‘vangt’ Ilona haar verhalen – uit de oorlogs- en bevrijdingstijd, maar ook van nu.
Vanuit een literair-artistieke benadering reflecteren deze teksten op de stad hoe hij was in en net na de Tweede Wereldoorlog, dus de frontstad en vervolgens de gehavende plaats na de bevrijding.

Ilona onderneemt deze maanden vanuit het Besiendershuis fiets- en wandeltochten door verschillende buurten en kijkt daarbij om zich heen. Dit alles komt, vergelijkbaar met haar andere werk, bij elkaar in beeld en tekst.

Vanaf 16 september 2019 is Frontlijnen twee weken lang te zien als tentoonstelling op de Waalkade in Nijmegen.

Het project FRONTLIJNEN vindt plaats binnen de vele activiteiten rondom 75 jaar Bevrijding en wordt financieel ondersteund door de Gemeente Nijmegen en fonds SSN.