Happy Currywurst-day!

Het is weer zover: de Internationale Dag van de Currywurst wordt gevierd. Hoe je dat doet? Heel simpel, met een currywurst.

Zijn er nog steeds mensen die vlees eten dan? Jawohl!

Vlees is gemaakt van dode dieren, en hoe doder ze zijn, hoe lekkerder ze smaken. Althans, dat is een regel voor vleeseters. Als je vegetariër bent, zijn alle dode dieren even dood. Ik bedoel, dode dieren, je moet er toch niet aan denken, en ze dan nog opeten ook.

Enfin. Die currywurst is niet uit te roeien. Er zit een oranje saus op waar je, als je er gevoelig voor bent, migraine aanvallen van krijgt, en over die saus zit een geel poedertje dat zorgt voor extra bliksemflitsen tijdens zo’n aanval. Verder is ‘ie niet te versmaden, die currywurst. Als je geen vegetariër bent.

Hoewel, tegenwoordig heb je waarschijnlijk ook wel een variant zonder vlees, ‘vegetarische worst’. En eigenlijk gaat het niet om wat er in zit: het belangrijkste aan de wurst is de saus. Na de oorlog was ketchup niet verkrijgbaar, en dus werd er iets anders bedacht. De uitvinder van deze currywurst is Herta Heuwer die in Berlin-Charlottenburg een imbißtentje had. Nu hangt er op die plek een plaquette ter ere van haar. Voor Uwe Timms boek ‘De ontdekking van de currywurst’, een mooie kleine roman, stond worstenverkoopster Herta model.

Het jaar van uitvinding was 1949. Een kroonjaar dus vandaag. 

 

 


tekst: Ilona Verhoeven

Verder lezen → www.mixedmediasoup.com