Wat doe jij het liefst elke dag?

Lang geleden had ik eens een vriendje dat al vroeg begonnen was met drinken. In zijn tienerjaren al nam hij als hij ‘s middags thuis kwam een biertje. “Elke dag een bier om vier is óók een regelmatig leven”, zei hij dan lachend.

Ben je een beetje sceptisch op het thuis gezellig maken en zie je ‘hygge’ als slechts een mode-verschijnsel, misschien is het met het oog op de actuele gebeurtenissen een idee je vooroordelen toch maar opzij te zetten…

Ik weet niet wat het was, maar ik twijfelde of het verstandig was verder te gaan met deze jongen. Vroeg of laat zou ik met een alcoholist van doen hebben, waarschuwde mijn moeder me. Zelf zag ik eerder een jongeman die zich thuis zou voelen in een trappistenklooster, een vermoeden dat ik in die tijd maar niet uitsprak.

Ik ging naar de universiteit, Nederlands studeren, en de heilige drinker ging naar het seminarie. Ons contact verwaterde, hoewel ik nog wel ergens een priester in mijn netwerk heb.

Sinds Corona weet ik dat het zo gek nog niet was, wat hij beweerde. Misschien niet van dat bier, maar wel over regelmatig leven. Psychologen en andere adviseurs des levens prijzen de routine wanneer je niet gek wil worden in de een tijd als deze. Een tijd die je maar door moet zien te komen. Stiekem verlangt iedereen toch naar een sprong terug in de tijd. De tijd dat we met z’n allen in een kamertje gingen zitten en ‘lekker gezellig’ samen het glas konden heffen. Dat zit er nu dus niet in. Maar wat als straks de winter aanbreekt? Misschien moet je het thuis dan gezellig maken, in je eentje of in kleine huiselijke kring. Hygge noemen de Denen dat. Zouden er nog andere manieren zijn om de Coronawinter door te komen? Ik denk dat ik me daar de komende tijd maar eens in ga verdiepen.© tekst en foto (uit de gevonden collectie): Ilona Verhoeven


www.mixedmediasoup.com