Een kwestie van zenden (en ontvangen)

In Berlijn is er in september altijd zo’n weekend dat je op verschillende plekken tegelijk wil zijn. Althans, ik wel. Dan is het Gallery Weekend, Berlin Art Week en dit jaar is in dezelfde week ook het Internationales Literaturfestival Berlin. Dus spring ik op de fiets en ben ik een dagje (of twee) supporter van de Kunsthaupstadt.

Het wekelijkse boeken kijken op de markt op het Museum Insel, en het foto’s uitzoeken op een volgende markt sla ik niet over, maar in plaats van daarna koffie te gaan zitten drinken, rijd ik verder. Langs wat galeries en kunstinstellingen.

Dit weekend kwam ik via het Grünewald, een heel stuk door het bos, in Dahlem terecht. Bij Fluentum, een ‘museum’ van een privé-verzamelaar op een voormalig militair terrein. Het is de plek van waaruit ooit de Berlijnse luchtbrug werd gecoördineerd, waar de hoofdkwartieren van de Britten en de Amerikanen zaten. Momenteel is er een tentoonstelling van Christian Jankowski. De titel: Sender and receiver. Een verwijzing naar het uitzenden door de geallieerden vanuit dit stadsdeel dat welbeschouwd tijdens de koude oorlog vol stond met zendapparatuur. Afluisteren, dat gebeurde er ook, dus de titel van de tentoonstelling is alvast een aardige getuigenis van historisch besef.

Het pand ziet eruit als een soort officierscasino, met een monumentale ingang en gigantische natuurstenen wanden en trappen. Voor zijn tentoonstelling heeft Jankowski er een verzameling eigentijdse en vreemde objecten geplaatst, van koffers met grote handgeschreven leuzen en teksten erop tot een wasmachine die in de ruimte staat te draaien. En boven is een videokunstwerk te zien dat uitgaat van een uitzending van het Bild-nieuwskanaal waarin gezondheidsminister Jens Spahn zijn uitleg geeft inzake een corona-kwestie. Hij was bij de Bild-redactie te gast om te vertellen over een voorval op straat; mensen lieten hem niet uitpraten en hij werd bespuugd. Jankowski heeft de video zo bewerkt dat achter de minister een alien rondwaart, een soort spook, waardoor er een voice-over ‘ontstaat’ die rustig in droomachtige setting een meer oprechte tekst voor de bewindsman uitspreekt. De karma-politie aan het werk, kijk, zo gaat dat. Een crisis oplossen kan soms een kwestie zijn van het uitzenden van de juiste signalen.

Sender and receiver van Christian Jankowski is nog te zien tot en met 12 december in Fluentum, Clay Allee 174 Berlin.

© tekst en foto: Ilona Verhoeven
http://www.mixedmediasoup.com