Bijna goud

Een boek met met een titel in gouden letters, of nou ja, bijna gouden letters. Het gaat over een persoon die zijn naam graag in goud ziet, een vent gekleed in een donkere jas en met een rode stropdas om. Hij staat midden op het boek, op een grote foto onder de eveneens grote letters, de letters van goud dus, of nou ja, bijna goud.

Het boek lag op straat in Berlijn, om mee te nemen door een boekenvinder. Er zijn nogal wat boekenvinders onderweg. Want overal liggen er boeken in vensterbanken, op stoepen, in portieken; het is een van de vele doorgeef-fenomenen van de Duitse hoofdstad.

Maanden geleden is het alweer, deze vondst, maar wat een voorteken!

Niet lang daarna: een koffiemok ter vondeling gezet – een van de andere Berlijnse doorgeef-fenomenen: het op straat zetten van serviesgoed. Dit was echter niet zomaar een mok. Er stond een heel verhaal op gedrukt. En wat er nog meer op stond, heel groot: een gezicht. Het was dezelfde tronie als op het eerder gevonden boek.

Wat een toeval, en wederom, wat een voorteken!

De conservator van het Museum van Afgedankte Trump-parafernalia toont hier de boekenvondst, meegenomen van de straat. Op de achtergrond een demonstrant, ‘immer bereit’ om in opstand te komen, maar naar eigen zeggen is hij lange tijd niet serieus genomen.

Heeft de man op het boekomslag nog een redelijk ontspannen uitdrukking, het gezicht op de mok is eigenlijk compleet verkrampt. Maar, zoals mijn moeder diplomatiek zou zeggen, Die man heeft nou eenmaal zo’n gezicht.

Het doet er niet meer toe. Zowel het boek als de koffiemok – bij het aantreffen op straat direct meegenomen om uit de roulatie te nemen (ja hee, sommige dingen mogen stante pede naar een depot) – zijn nu opgenomen in de collectie van het Museum van Afgedankte Trump-parafernalia.

Wegens Covid-19 is het museum gesloten. Eventuele donaties, evenals schenkingen voor de collectie, zijn welkom. Alles kan toegezonden worden per post, tot in lengte van dagen.

© tekst en foto’s: mixed media soup / Ilona Verhoeven
www.mixedmediasoup.com