Geen puzzelboekje voor de koning

En het reservegetal is: B.1.1.7. Dat is de virusmutant uit Groot-Brittannië. En als reserve vandaag nog een extra reservegetal: B.1.351, verwijzend naar de mutant uit Zuid-Afrika.

Aan het oorspronkelijke nummer verandert niets, dat blijft 19 met daarvoor het streepje en ‘Covid’. Dat klonk eind 2019 al hopeloos outdated, maar daar heeft niemand het meer over. We zitten nu in 2021. Het jaar waarin alles goed komt.

Jazeker. We gaan vooruit! Of om De Telegraaf erbij te halen: het virus muteert erop los.

In Berlijn hingen in de zomer buitenreclames waarin gemaand werd mondkapjes te dragen in horecagelegenheden, en als het niet gebeurde dreigde er sluiting. Ondanks dat overal kapjes gedragen werden, moesten de cafés toch dicht.

Het zou zomaar eens kunnen helpen, alles. De maatregelen. Maar wat als het niet helpt? Je zult maar politicus zijn in deze dagen en je een sterke leider wanen. Een deel van de bevolking blijft als één man achter je staan, zelfs als toestanden voorkomen hadden kunnen worden door zaken goed af te wegen. Diep in je hart weet je beter, je had thuis moeten blijven en je moeten verschuilen achter een mondkapje.

Ondertussen bezoekt de koning een geplunderde Primera. Later zullen we dit als een iconisch beeld beschouwen: de koning die naar een plaat geperst hout staat te kijken. Bij de OBI of de Praxis te koop als osb-plaat. OSB staat hier voor Oriented Strand Board. Maar dit alles terzijde. De zaak bleek dus dichtgetimmerd. Niet preventief dichtgetimmerd, dat is de tragiek.

Je ziet de koning denken: ‘geen puzzelboekje voor de koning’.

Of had hij gehoopt dat hij een dichtbundel kon kopen bij de Primera? Het was er wel het moment voor, op Gedichtendag.

Hoe dan ook, een leuke geste, om even te komen buurten. Misschien was hij evenwel verdwaald in Den Bosch. Had hij tegen zijn chauffeur iets gezegd over ‘naar huis’ of ‘huis Ten Bosch’. Maar had de chauffeur het niet goed verstaan. Het zal niet het eerste misverstand zijn veroorzaakt door een mondkapje.

Een van de vele naai-ateliers in Berlijn waar mondkapjes in diverse soorten en maten in de etalage hangen. Foto: Ilona Verhoeven

Tekst: Ilona Verhoeven


En voor wie nieuwste aflevering van Mixed Signals nog niet gehoord heeft: die is te beluisteren via vele streamingdiensten (abonneer je! gratis)! 
Of klik meteen op deze link https://mixedsignals.buzzsprout.com/957427/7098640-golf