agenda en activiteiten

Een uitgave per post ontvangen of, mocht er nieuws zijn, op de hoogte gehouden worden?
Zend naam + (e-mail)adres naar studio@ilonaverhoeven.nl

2023


Standplaats Berlijn

Op de website van literair tijdschrift Elders staan columns van Ilona Verhoeven vanuit Berlijn: www.eldersliterair.

poetry picnic

26 januari 2023: Gedichtendag

Poëzieweek tot en met 1 februari 2023
poetry picnic ‘special editions’ – spoken word interventies

Kijk ook op www.poetrypicnic.com

Boekenweek

11 tot en met 19 maart 2023

2022

Beurs van Bijzondere Uitgevers, 27 november 2022 in Paradiso in Amsterdam – presentatie boeken, nieuwste zines en poetry picnic!

LITERAIRE ZOMER ’22 mini poëzie fest met Het land wordt gemeten in morgens

poëzie op locatie, een tour, literair project ‘van maker tot lezer’

–> vrijdagavond 19 augustus in de Millinger Theetuin (bij Nijmegen), spoken word

De Milllinger Theetuin ligt midden in natuurgebied de Millinger Waard, adres:
Klaverland 9
6566 JD
Millingen aan de Rijn

En ook: pop-up performances, optredens op afspraak, en op uitnodiging: stuur evt. een mailtje/dm voor info:
info@ilonaverhoeven.nl

vrijdag 20 mei 2022
de ELEMENTEN – ‘WATER’, 19.00-21.00 uur, in het Besiendershuis in Nijmegen.

Met als gasten: cultureel antropoloog, journalist en zwemster Kirsten van Santen, schrijver van het boek ‘Water pakken’, beeldend kunstenaar Mariës Hendriks (met een videowerk getiteld ‘Jungle River’), Prof. Dr. Ad Vingerhoets die jarenlang onderzoek deed naar emoties en in het bijzonder naar huilen (hij staat daarom ook wel bekend als de ’tranenprofessor’), Constant Hoogenbosch (met weer een aantal verrassende filmfragmenten, dit keer passend bij ‘water’) en er is een online live verbinding met Zuid-Afrika voor een muzikale bijdrage door Gert Vlok Nel.

25 maart 2022 ELEMENTEN: ‘VUUR’
Met: filosoof Tim Miechels (Radboud Universiteit, Filosofie Magazine) beeldend kunstenaar Eef Veldkamp (over zijn project Burn-a-Flag) en Constant Hoogenbosch, filmkenner.

De Elementen is een serie events rondom aarde, water, lucht en vuur, met wisselende gasten, lezingen en muziek. De samenstelling en presentatie hiervan is in handen van Ilona Verhoeven, de organisatie is een samenwerking met het Besiendershuis in Nijmegen. Telkens staat een element centraal en cirkelen we losjes om een thema. En dat alles in het licht van kunst, wetenschap, muziek, film en de actualiteit .

2021

Vervolg nieuwe serie zines. Schemerdagen. Klein formaat zine, er zijn nog enkele exemplaren voorhanden; meer informatie en bestellen via studio@ilonaverhoeven.nl.

Podcast Mixed Signals: ‘Golf’, een quarantainekwartiertje met muziek, verhalen, kunst en poëzie, met in deze aflevering gastbijdragen van Ernie Bossmann en Jaap Robben. En mis ook de ‘Ontbijt-podcast‘ niet, ter gelegenheid van 5 mei. Met het mooie, persoonlijke verhaal van Peter Brusse, over zijn ervaringen als kind in de frontstadtijd in Nijmegen.

2020

‘Niks te zien en nergens aan voorbij’ rondwandeling met Ilona Verhoeven door Nijmegen, in de serie ACN verkent.
Meer info en aanmelden via de website van het Architectuurcentrum Nijmegen (ACN)


Podcast
Luister naar de Mixed Signals Podcast! Gemaakt door Peter Hendriks (Hello Bluebird) en Ilona Verhoeven in samenwerking met Jan-Wieger van den Berg / Besiendershuis.

Mixed Signals is te beluisteren via de pagina op Buzzsprout of via een van de vele streamingdiensten (overal waar je podcasts hebt; Spotify, Stitcher, Deezer, iTunes).

In de aflevering ‘Verwarring’ is schrijver en dichter Rodaan Al Galidi te gast, in ‘Contact’ leest Cathelijn Schilder een heel nieuw verhaal! Verdere gasten o.a. Ernie Bossmann, Clemens Schittko, uit Nijmegen en Berlijn. Link naar een van de afleveringen: ‘Golf’, met een gastbijdrage van Jaap Robben.

2019

Van 16 tot en met 30 september is op de Waalkade in Nijmegen de tentoonstelling ‘Frontlijnen te zien, onderdeel van het gelijknamige project waar Ilona zich het afgelopen jaar aan heeft gewijd. Centraal staat Nijmegen in de frontstad- en bevrijdingstijd. Zie ook het bericht hierover op deze site.

Zaterdag 20 juli 2019 treedt Ilona op tijdens De nacht van de zachte landing in het Besiendershuis in Nijmegen, een speciale avond rondom de eerste maanlanding in 1969, met gasten uit zowel het artistieke veld als uit de wereld van de ruimtevaart.

28 juni 2019: voorlezen in de Millinger Theetuin tijdens een Table d’Hôte. Samen met Peter Hendriks oftewel Carlo Lammers en zijn ultrakorte liedjes.

Op 5 mei, Bevrijdingsdag: het Nijmeegse Vrijheidsontbijt, een Vrijheidsmaaltijd als aftrap   van Frontlijnen, een literair-artistiek project van Ilona.

Zondag 14 april in de Openbare Bibliotheek op het Roelof Hartplein in Amsterdam: korte voordracht in het kader van de presentatie van het voorjaarsnummer van Bühne. Aanvang 14.00 uur, vrij toegang.

21 maart slide show door Ilona, met voordracht. Bij de Komijnen in de Kargadoor in Utrecht. Aanvang 20.30 uur, inloop 20.00 uur.

17 januari om 17 uur! De feestelijke presentatie van In het licht. 
Athenaeum Boekhandel en Nieuwscentrum, Spui 14 – 16, Amsterdam

Jan Dirk van der Burg, fotograaf des vaderlands, zal een korte inleiding verzorgen. Entree gratis, graag rsvp via aanmelden@athenaeum.nl

Meer informatie op de website van Athenaeum.

uitnodiging ! presentatie in het licht

26 januari: 14-16 uur, signeersessie ‘In het licht’ bij Dekker van de Vegt boekverkopers in de koopgoot in Nijmegen, Marikenstraat 29. De schrijfster is er zelf ook!


2018

 • Nieuw boek! In het licht, verhalen en foto’s.
  boek foto in het licht
 • 26 oktober – 18 november: INS LICHT, collages en foto’s – tentoonstelling in Verwalterhaus in Berlijn. Vernissage: vrijdag 26 oktober, 19 uur. Met muziek door Micha Schacht van de band NanoGott.
  Verwalterhaus, Prenzlauer Allee 1, Berlin.
  Einladung-E-mail

—————– 2019 —————– 

——————————————

 • Lezing bij Xantippe in Nijmegen (niet openbaar) op woensdag 30 mei 2018
 • 14 april 2018: Independent Bookstore Day, Ilona leest voor in Athenaeum Boekhandel Haarlem
 • Op dinsdag 13 maart is Ilona te gast bij Paperback Radio, in de studio van Amsterdam FM in het Tropenmuseum in Amsterdam, 14.00 – 15.00 uur
 • zaterdag 10 maart 2018: special Besienders-zine @ Nijmeegs Boekenfeest
 • zondag 11 maart 2018:  boekenweek in Nederland! BOEKJES BAL in het Besiendershuis in Nijmegen!! Met medewerking van o.a. Carlo Lammers, muziek. En speciale performance in het kader van de Besienders zine! Inloop 15.00 uur, start programma 15.30 uur.
 • vanaf donderdag 8 februari 2018: gastschrijver in het Besiendershuis in Nijmegen

ernest and me

2017

 • zondag 10 december 2017: Mixed Media Soup op de Beurs van Bijzondere Uitgevers, als vanouds weer van 13.00 uur tot 17.00 uur, toegang 3 euro
 • zaterdag 9 december 2017: Openbaar interview en voorlezen in de Pletterij in Haarlem. Ilona komt met een ‘verse’ stapel exemplaren van de tweede druk van Fiets onder de waterspiegel. Samen met Inge Bak, die haar nieuwe boek presenteert, en met Lakshmi, de zangeres. Wat er precies gaat gebeuren, weet niemand, maar het wordt iets met literatuur en er zal ongetwijfeld van alles platgewalst worden in de Pletterij. Gratis entree, reserveren via 023-542 3540.
 • 22 oktober 2017: Ilona doet mee aan de Graphic Bazaar, de afsluitende manifestatie van het Graphic Matters Festival in Breda
 • 7 juli 2017: opening van de TorenkamerEXPO in VondelCS in Amsterdam, expositie van werk van Torenkamerbewoners van het afgelopen jaar.
 • 17 januari 2017: een week lang een etalage in Athenaeum Nieuwscentrum in Amsterdam. Met als aftrap een literaire borrel met voorlezen en signeren, gezellig!!
 • Zaterdagmiddag 10 december 2016 in Nijmegen: een speciale presentatie rondom Fiets onder de waterspiegel bij Dekker van de Vegt Boekverkopers in het centrum van de stad. Tekenaar van het literaire leven Stefan Verwey hield een bijzondere inleiding op het boek.

  verwey en verhoeven
  Verwey en Verhoeven bij Dekker van de Vegt Boekverkopers in Nijmegen
 • Voor boekenliefhebbers in Den Haag: in de etalage van Boekhandel Douwes stond een paar weken alles in het teken van Fiets onder de waterspiegel, met een tentoonstelling van foto’s uit het boek.

  etalage-vol-fiets-bij-bkhdouwes-dh
  De Fiets-onder-de-waterspiegel-etalage bij Boekhandel Douwes in Den Haag
 • De boeklancering was op 10 november 2016 in Paradiso in Amsterdam! En was superleuk :-) Met muziek, literatuur en wat er nog meer uit de mixed media soup gevist kon worden. Met medewerking van mondharpist Daniel Hentschel, aka Danibal,en de New Yorkse streetmusician James van gHSTS & gUITARS. Dank nog eens, ook aan iedereen die erbij was!
 • En natuurlijk is er ieder jaar de Beurs van Bijzondere Uitgevers. Ja, ook in Paradiso, alwaar Mixed Media Soup meestal present is (in 2016 was het op zondag 11 december)Drie euro entree, oneindig veel boeken, en inspiratie natuurlijk.
 • Van 21 tot en met 26 november 2016 was Ilona artist-in-residence bij het radioprogramma Opium op radio 4 als ‘bewoner’ van de de Torenkamer van VondelCS, het Media & Cultuur LAB van AVROTROS in Amsterdam. Ter plekke is ze bezig geweest met het maken van verhalen en collages, en het uiteindelijk produceren van zines!

 • zondagmiddag 1 november 2015 om 15.00 uur: presentatie kunstenaarsboek Round and round and round it goes. Bij galerie AdK Actuele Kunst, Prinsengracht 534 in Amsterdam.
  Een samenwerkingsproject, een bijzonder boek in zeer gelimiteerde oplage over het Oudekerksplein in Amsterdam: verhaal door Ilona Verhoeven, beeld en boekverzorging door Els ter Horst. Misschien zijn er nog een paar exemplaren? Hier is in ieder geval het isbn-nummer… ISBN 9789072404169
 • 29 mei 2015: Amsterdamse Boekennacht. Ilona presenteert in de Peppy Miller, het ‘live’ tijdschrift in het Athenaeum Nieuwscentrum, een paar Gevonden situaties.
 • En. Op donderdag 23 april 2015 is het weer tijd voor het Bladenbal in Amsterdam. De elfde editie alweer. Ilona geeft er ook acte de présence, dus huppeteetje, lieve mensen: die avond gezellig met z’n allen naar de Sugarfactory aan het Leidseplein!
 • De 21ste maart 2015 is in zicht… begin van de nieuwe lente! En dan is het Indie Book Day! Voor iedereen die meteen al een Doe-Het-Lekker-Zelf-gevoel (of gewoon voorjaarskriebels) heeft: kom de zaterdag erop zaterdag 28 maart 2015 naar het DIY-Fest in Pip in Den Haag! Vanaf 15.00 uur van alles te zien en te doen rondom ‘do-it-yourself’. Met workshops, lezingen, zines en muziek. Ilona staat er ook met een kraampje met Mixed Media Soup zines, o.a. die uit de Broekzakreeks… schöne zines für eure Hosentaschen, jawohl!
  Also. Bis bald! In het kazernegebouw van Pip in Den Haag, Binckhorstlaan 36. Toegang gratis!

2014

De Beurs voor Kleine Uitgevers is veranderd in de Beurs voor Bijzondere Uitgevers. Verder alles hetzelfde! Gewoon weer in Paradiso, en weer mudjevol! Datum: zondag 7 december 2014.

artbook14

En van 21 tot en met 23 november 2014: Ilona op Artbook.Berlin. In het Bethanienhaus, in Kreuzberg.

Zaterdag 4 oktober 2014: de Amsterdam Zine Jam. Een reden om weer eens vanuit Berlijn naar Amsterdam te komen… Veel zines, internationaal: Felix Meritis op de Keizersgracht, nummer 324. Begin 12.00 uur, eind 21.0o uur.

amsterdam zine jam 4 oktober 2014

Van 1 tot en met 15 augustus 2014: Ilona Verhoeven in Museum Perron Oost in Amsterdam. Artist in residence aan ‘Overzees / Overseas’, een kunstproject in en om het perronhuisje, de thuisbasis van het museum aan de Cruquiusweg. Op 10 augustus 2014 is er tussen 15.00 en 18.30 uur is er een bijeenkomst bij het in situ gemaakte werk, met op zaterdag 6 september 2014 (tijdens het festival op het Perron) om 20.30 uur een slide-show, met teksten door Ilona.

Project OVERSEAS. Zomer 2014 in Museum Perron Oost.
Project OVERSEAS. Zomer 2014 in Museum Perron Oost.

De Amsterdamse Boekennachtvrijdag 14 maart 2014. Traditiegetrouw de laatste vrijdag van de Boekenweek op en rond het Spui. Ilona presenteert speciaal voor de gelegenheid een nieuw ‘beeldverhaal’ voor de ‘levende openingspagina’s’ van het live tijdschrift Peppy Miller. In het Athenaeum Nieuwscentrum.

Op 6 maart 2014: Bladenbal. Een dag voor het Boekenbal viert het Leidseplein al feest in de opmaat naar de Boekenweek. In de Sugarfactory, vanaf een uur of negen (21.00 uur dus, en je kunt blijven/feesten tot 05.00 uur). Het bal presenteert zich als de underground variant van het Boekenbal, joeh. In ieder geval, er komen allemaal mensen. En er is ook een kraampje/tafel met Mixed Media Soup :-)

In januari 2014 zat Ilona alle zondagmiddagen in het atelier van de Oude Kerk, op zoek naar verhalen over de kerk en de buurt! Kom ook in het kader van het kunstproject Stof tot nadenken van Sara Vrugt iets bijzonders of juist iets alledaags vertellen over wat zich afspeelt in de oude binnenstad van Amsterdam. Natuurlijk kun je ook ter plekke kijken wat je ervan vindt en daar wat over zeggen, alles is welkom. Ilona tekent het verhaal op, Sara laat zich inspireren voor het ontwerp en het maakproces van nieuwe bekleding van de kerkstoelen.


2013

Zondagmiddag 8 december 2013 in poptempel Paradiso in Amsterdam: de Beurs van kleine uitgevers. Nieuwe edities van Mixed Media Soup! Kom langs, het wordt weer gezellig, en inspirerend natuurlijk. Lees het laatste nieuws op de site van de beurs: www.beurskleineuitgevers.nl.

In Berlijn vindt van 22 tot en met 24 november de nog betrekkelijk nieuwe kunstbeurs Art Book Berlin plaats. Ilona  werkt hier ook aan mee. Er zijn ook enkele Nederlandse boeken te koop, Voor de eerlijke vinder bijvoorbeeld, jawohl! De beurs is dit jaar in de ‘Kunstfabrik am Flutgraben’ en dat is in Kreuzberg. Het is een mooi oud fabrieksgebouw vol ateliers, bij de Oberbaumbrücke. Niet zoeken: wellicht ken je het Badeschiff – daar is het naast!

artbookberlin

Op 9 november 2013 trad Ilona op tijdens het LEZERSFEEST Rotterdam. Literair-beeldende minivoorstellingen in het Luiletterland. Met gevonden situaties en foto’s!

AmsterdamZineJam 20135 oktober 2013: AMSTERDAM ZINE JAM! Een creatieve uitspatting – met zinesters van over de hele wereld

Locatie: Mediamatic Fabriek, Amsterdam.

Dat is een van de voormalige Storkhallen (naast Roest) achter de Czaar Peterstraat. Gratis entree.

Iedereen kon meehelpen bij het tot stand komen van een heleboel fantastische diy-uitgaven, speciaal voor en op deze dag bedacht en gemaakt. Met workshops (Ilona gaf er ook een!), inspiratie, bijzondere ontmoetingen met (andere) makers en natuurlijk eten en drinken.

De workshop van Ilona was getiteld The never ending poem.

29 juli tot en met 18 augustus 2013
BIRDHOUSE IN YOUR SOUL – tentoonstelling/kunstproject in Museum Perron Oost in Amsterdam. Een ruimtelijke installatie met foto’s, een tekstwerk en, met medewerking van Joost Wilgenhof voor de totstandkoming van de soundscape. De finissage was op zondagmiddag 18 augustus 2013 om 15.00 uur.

Zaterdag 25 en zondag 26 mei 2013 is Ilona met zines/boekjes en boek Voor de eerlijke vinder te gast op het LOGOS-festival in De Balie!
Het hele festivalprogramma is te bekijken op de website van De Balie. Zie ook eventueel hier.
In theater Dakota in Den Haag is zondag 10 maart 2013 de laatste editie van de winterserie Verreck Zondagmiddag. Met, om het in de woorden van M. Verreck te zeggen, “boekenbalvertier, een complete anderhalf uur durende show met klasse-artiesten als Mylène D’Anjou, Jeanette Scheffer en Frans de Leef en de schrijfster Ilona Verhoeven.” En met Paul Pleijsier natuurlijk. Theater Dakota, Zuidlarenstraat 57, reserveren via info@theaterdakota.nl of telefonisch 070 326 55 09.
Op vrijdag 22 maart 2013Amsterdamse Boekennacht. De vijfde editie, en Ilona deed ook weer mee, met een bijdrage aan het superleuke en gevarieerde ‘live-tijdschrift’ Peppy Miller, in het Athenaeum Nieuwscentrum. Dat hele tijdschrift is een bijzonder en exclusief fenomeen dat je niet moet missen, je kunt dit ‘tijdschrift’ letterlijk inkijken.


2012

31 oktober 2012: ‘Hollandse Nieuwe’ in Haarlem, Letterij in de Pletterij, literaire avond met Ilona Verhoeven, Nina Roos en Job Breemer ter Stege.
Lange Herenvest 122, Haarlem, www.pletterij.nl.

Performance: ‘vorlesen’ & een slideshow van gevonden situaties tijdens de BERLIJNSE SALON op 23 september 2012 in Berlijn.

Mixed Media Soup op de BEURS VAN KLEINE UITGEVERS in Paradiso. ZONDAG 9 DECEMBER 2012 vanaf 13.00 uur. Entree 3 euro.

Een BROEKZAKBIBLIOTHEEK, wat is dat? Kijk eens op de pagina Publicaties.
Zie ook to zine or not to zine.

BOEKPRESENTATIE VOOR DE EERLIJKE VINDER

De feestelijke presentatie van Voor de eerlijke vinder vond plaats op woensdagmiddag 6 juni 2012 in het  Torpedotheater in Amsterdam. Met: de eerste stapel boeken! En: performances door Hans van Koolwijk en Danibal!

AMSTERDAMSE BOEKENNACHT
Op het Spui in Amsterdam, vrijdag de dertiende april 2012: overal is iets te doen, literaire voordrachten, markt. Performance door Ilona bij het Athenaeum Nieuwscentrum.

TEMPORARY LOCAL SHOWROOM amsterdam
Oudekerksplein 4 Amsterdam – tentoonstellingen en activiteiten in enkele voormalige peeskamers op de Wallen. Don’t tell anyone, for your eyes only ;-)
Met tentoonstellingen van diverse kunstenaars, zie www.temporarylocalshowroom.wordpress.com.

BOEKENWEEK 2012
Dit jaar viert Mixed Media Soup de puzzelboekjesweek, in stilte, met veel letters en doorhalingen.

BEURS VAN KLEINE UITGEVERS
Mixed Media Soup staat de laatste jaren op de Beurs in Paradiso: altijd op de eerste zondag van december. Nieuwe uitgaven, honderden uitgevers en boekenmakers bij elkaar. Zondag 4 december 2011, vanaf 13.00 uur, entree 2,50. Paradiso, Weteringsschans, Amsterdam.

“PLAYGROUND”
TENTOONSTELLING IN DE OBA
De minizines bij elkaar te zien! Van 12 mei tot en met 23 juni 2011 in het hoofdgebouw van de Openbare Bibliotheek in Amsterdam.

FLORA WAS HIER
Voor de herdenkingsmaand mei 2011: een instant monument, een kunstproject, opgedragen aan de Joodse Amsterdammers die woonden en werkten aan het Oudekerksplein en zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Als onderdeel van het project is ook een gelijknamige mini-zine verschenen.

BOEKENWEEK 2011 – 15 maart 2011, 20u

Presentatie van een nieuwe Mixed Media Soup zine: de boekenweekeditie
Met muziek van Surface Noise
En pop-up expo in TEMPORARY LOCAL SHOWROOM op het Oudekerksplein 4 in Amsterdam.

MOTS
Month Of The Shorts: korte verhalen voor de korte maand, elke dag van februari 2011 een nieuwe short story!

POP-UP-EXPO
Dear Sam, Sorry I didn’t write sooner. I forgot to tell Lucky and his friend I always take my time.

Sinds januari 2011: Een installatie in o.a. een voormalige peeskamer op de Wallen, another ongoing project @ Temporary Local Showroom Oudekerksplein 4, Amsterdam Zie ook http://temporarylocalshowroom.wordpress.com

CAFÉ GLOBAAL
Ilona was op 19 januari 2011 ‘dichter van dienst’ voor het poëzie-onderdeel van Café Globaal @ Mondiaal Centrum Haarlem, Lange Herenvest 122; 17-20u. Hoofdspreker Thomas von der Dunk. Entree gratis, 7,50 incl. mondiale maaltijd.

TV-MARIA
Mini-roman voor een mini-prijs! Oplage is beperkt.

UITGEVERSBEURS in Paradiso
Zondag 5 december 2010: Mixed Media Soup op de Beurs voor kleine uitgevers in Paradiso!
Met nieuwe boekjes, zines en zeefdrukken.

DE REIZENDE MAANZAADGALLE
Mini-roman, tekst en beeld: Ilona Verhoeven

OH SHOW ME THE WAY – ook deze helemaal D.I.Y

DIFFS
mini-roman, nog enkele exemplaren in omloop

EL AUTO
= aqua alta-zine

EEN KANARIE GENAAMD KURT
Eerste editie van deze uitgave verscheen in de boekenweek van 2010: Een kanarie genaamd Kurt.

In het ARCHIVE OF STRAY STORIES POETRY:
De wonderlijke wens van de boekenweekdieren, dé boekenweekuitgave van 2009!

AMSTERDAM ZINE JAM
in Streetlab Projectspace
Postjesweg 2, Amsterdam
26-2: Exhibition launch @ 20u
27-2: open 12-18u
Op de tentoonstelling ook de Aqua Alta’s en andere Mixed Media Soup-zines